Ticketfixers, vermommingen en waanzinnige prijzen: 150.000 (!) fans zetten Sevilla op stelten

De temperatuur in Sevilla loopt nog hoger op dan gewoonlijk. Fans van Rangers en Frankfurt overspoelen de Spaanse stad voor de Europa League-finale. Volgens schattingen zijn de twee supporterslegioenen straks in totaal met 150.000 - waarvan een groot deel zonder ticket. Bij de ordediensten houden ze hun hart vast...

Eigenlijk is het een finale van Champions League-niveau - toch zeker náást het veld.


De confrontatie tussen Rangers en Frankfurt is ook een wedstrijd met twee indrukwekkende supportersgroepen. Dat die allebei snakken naar een eerste Europese trofee in een eeuwigheid blijkt uit de enorme jacht op een schaarse hoeveelheid finaletickets.

 

Beide clubs kregen amper 10.000 tickets toegewezen voor de fans - in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán zijn er nochtans 43.000 plekjes - maar de vraag oversteeg ruimschoots het aanbod.

 

Zowel bij Rangers als Frankfurt liepen meer dan 100.000 aanvragen binnen. Want misschien is dit wel once-in-a-lifetime...

 

"We rekenden op een grote vraag, maar dat het zo massaal zou zijn overtreft alle verwachtingen”, zei een bestuurslid van Frankfurt op de clubwebsite. "Al weten we dat er velen teleurgesteld zullen achterblijven.”

De ticketfixers van Frankfurt

Nou, achterblijven...

 

Ondanks dat het merendeel van de supporters geen ticket kon bemachtigen, maken ze straks tóch met tienduizenden de trip naar Sevilla.

 

Ordediensten schatten dat 100.000 fans van Rangers naar Spanje trekken, bij Frankfurt zouden ze met 50.000 zijn.

 

Waanzinnige aantallen.

Het inspireerde de stad ertoe om grote schermen te installeren in het nabijgelegen Estadio La Cartuja, waar de Rangers-fans de partij kunnen volgen.  Voor de Duitse supporters is een fanzone in het centrum voorzien.

 

Maar zouden er écht maar 10.000 fans van elke club de historische partij in het stadion bijwonen?

 

Bij Frankfurt bewezen ze enkele weken geleden al dat ze experts zijn in het fixen van kaartjes, toen ze met maar liefst 30.000 Camp Nou impalmden.

 

Vanavond moeten een leger aan stewards vermijden dat aanhagers van beide ploegen over draaihekjes springen of vermomd het stadion proberen binnengeraken. Daarnaast zouden ook valse tickets in omloop zijn.

Wie écht zeker wilde zijn van een plekje had daar trouwens veel voor over. Tickets wisselden voor enkele duizenden euro's van eigenaar. Een peperduur tripje, dus.


Zeker als je weet dat ook de prijzen voor een overnachting en de vlucht de pan uitswingden. Alle hotels in Sevilla zijn volzet. En op Airbnb werden appartementen die eigenaars normaal voor 70 euro per nacht verhuren, nu voor 5.000 euro aangeboden.


Een rechtstreeks vlucht vanuit Schotland naar Sevilla kostte dan weer 1.600 euro. Wie het niet erg vond om een paar tussenstops te maken - maar zo in totaal 22 uur onderweg was - betaalde 135 euro.

Schrik voor rellen

Alles voor een feestje - of dat zou het toch moeten worden.

 

Alleen dragen de fans van Rangers en Frankfurt ook een kwalijke reputatie met zich mee. In het verleden waren er al incidenten met beide supportersgroepen. Herinner u hoe de Frankfurt-fans enkele maanden geleden nog Antwerpen op stelten zetten.

 

In de loden hitte van Sevilla, met enkele cervezas in het lijf, is de kans op ellende verre van onbestaande. Gisterenavond waren er al ongeregeldheden met fans - de lokale politie verrichte vijf arrestaties.

 

Ruim 5.500 agenten moeten vanavond de orde bewaren, uit voorzorg is al het stadsmeubilair rond het stadion verwijderd. "Dit is de meest gecompliceerde uitdaging in jaren", zuchtte de hoofdcommissaris van Sevilla.

 

Hopen dat de hoogdag straks een echt sportief feest wordt...