32 Rode Duivels voor 4 duels in juni: Onana en Openda zijn nieuw

Openda en Onana zijn, respectievelijk als topscorer en kapitein, twee sterkhouders van de U21.

Bondscoach Roberto Martinez heeft 32 (!) Rode Duivels bekendgemaakt voor de vier duels in de Nations League in de eerste helft van juni. Hij valt terug op zijn vertrouwde namen, al haalt hij er twee nieuwelingen bij: Loïs Openda van Vitesse en Amadou Onana van Rijsel. De Belgen spelen thuis tegen Nederland en Polen en uit in Wales en Polen.

Roberto Martinez nam vanmiddag liefst 32 spelers op in zijn selectie voor het kamp in juni. "We spelen vier wedstrijden in 12 dagen dus het wordt intensief en competitief", aldus de bondscoach.

 

Eden Hazard is na zijn enkeloperatie opnieuw van de partij. Hazard maakte afgelopen zondag tegen Cadiz zijn eerste minuten sinds zijn operatie op 29 maart. 

 

Martinez selecteerde ook Thorgan Hazard, Thomas Meunier en Jason Denayer, drie spelers die door blessures de voorbije weken niet in actie kwamen. "Zij hebben nog medische zorgen nodig, maar het ziet er positief uit", zei de bondscoach over hun aanwezigheid.

 

"Als iedereen fit is, dan gaan we proberen om zoveel mogelijk spelers te gebruiken in deze vier wedstrijden."

"Voor Openda en Onana is dit het juiste moment"

De nieuwe namen Onana en Openda komen niet uit het niets: de twee zijn sterkhouders in het belofteteam van Jacky Mathijssen dat zich geplaatst heeft voor het EK. De 20-jarige Onana is aanvoerder van de Belgische beloften.

 

Loïs Openda, nog altijd eigendom van Club Brugge, is met 13 goals topschutter aller tijden bij de Belgische beloften, in Nederland beëindigde hij de competitie als 2e in de topschuttersstand met 18 goals.

 

"Voor Loïs Openda en Amadou Onana is dit het juiste moment om bij de selectie te komen", aldus Martinez. 

 

"Onana had een heel belangrijke rol bij de beloften. Ook bij Rijsel heeft hij op de nummer 6 zeer belangrijke wedstrijden in de Champions League gespeeld."

 

"Openda zijn profiel verschilt van dat van onze andere spitsen. Hij is heel snel en duikt altijd in de ruimtes. Hij was indrukwekkend bij Vitesse en onze beloften en is gegroeid als mens. Hij omarmt de verantwoordelijkheid die hij krijgt."

Doku nu voor de leeuwen gooien, zou een risico zijn.

Roberto Martinez

Geen Doku, Benteke, Origi en Union-duo

Enkele opvallende afwezigen zijn Divock Origi, Christian Benteke, Jérémy Doku en het Union-duo Siebe Van Der Heyden en Dante Vanzeir.

 

Over de afwezigheid van die spelers is Martinez duidelijk.

 

"Dat wilt niets zeggen. We zitten met een grote vijver waaruit we kunnen vissen. Er zijn een hoop spelers die er niet bij zijn en toch niets fout doen."

 

"Doku moet eerst weer topfit worden. Hij speelde slechts 19 minuten sinds maart. We weten wat Jérémy kan brengen, het voornaamste is dat hij fris kan beginnen aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Hem nu voor de leeuwen gooien, zou een risico zijn."

 

"Dante (Vanzeir) en Siebe (Van Der Heyden) hebben een fantastisch verhaal geschreven met Union. Ik had verwacht dat Siebe meer minuten ging maken, dat hoort nu eenmaal bij het voetbal. Beide spelers behoren sinds maart tot de vaste groep namen."

 

"De selectie van vandaag garandeert niets voor het WK deze winter. De eerste helft van het volgende seizoen zal ook nog heel veel bepalen. Sommige jongens zullen naar een nieuwe ploeg gaan en die aanpassing loopt niet altijd even vlot."

De selectie van vandaag garandeert niets voor het WK deze winter.

Roberto Martinez

Het is geleden van een WK-kwalificatie tegen Servië en Montenegro in 2004 dat er nog eens vier  spelers van Club Brugge werden opgeroepen voor de nationale ploeg.

Toen ging het om Olivier De Cock, Timmy Simons, Peter Van der Heyden en Philippe Clement.

 

Vandaag zijn dat Simon Mignolet, Brandon Mechele, Hans Vanaken en Charles De Ketelaere. Als je Loïs Openda meerekent, kom je zelfs aan vijf.

Thuis tegen Nederland en Polen, uit naar Wales en Polen

In groep 4 van de A-divisie starten de Rode Duivels op vrijdag 3 juni in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion met een Derby der Lage Landen tegen Nederland. Vijf dagen later, op woensdag 8 juni, is er de thuiswedstrijd tegen het Polen van Robert Lewandowski.

Op de speeldagen drie en vier volgen er twee uitwedstrijden: op zaterdag 11 juni staat in Cardiff het altijd lastige duel tegen Wales op het programma, het vierluik wordt na een korte tussenstop in Brussel op dinsdag 14 juni afgesloten in Polen.

De 32 Rode Duivels voor Nederland, Wales en Polen (2x)

  • Doelmannen (4): Koen Casteels (Wolfsburg/Dui), Thibaut Courtois (Real Madrid/Spa), Simon Mignolet (Club Brugge), Matz Sels (Straatsburg/Fra)

  • Verdedigers (11): Toby Alderweireld (Al-Duhail/Qat), Dedryck Boyata (Hertha Berlijn/Dui), Timothy Castagne (Leicester/Eng), Jason Denayer (Lyon/Fra), Wout Faes (Reims/Fra), Thomas Foket (Reims/Fra), Brandon Mechele (Club Brugge), Thomas Meunier (Dortmund/Dui), Alexis Saelemaekers (AC Milan/Ita), Arthur Theate (Bologna/Ita), Jan Vertonghen (Benfica/Por)

  • Middenvelders (9): Yannick Carrasco (Atletico Madrid/Spa), Kevin De Bruyne (Manchester City/Eng), Leander Dendoncker (Wolverhampton/Eng), Thorgan Hazard (Dortmund/Dui), Amadou Onana (Rijsel/Fra), Dennis Praet (Torino/Ita), Youri Tielemans (Leicester/Eng), Hans Vanaken (Club Brugge), Axel Witsel  (Dortmund/Dui)  

  •  Aanvallers (8): Michy Batshuayi (Besiktas/Tur), Charles De Ketelaere (Club Brugge), Eden Hazard (Real Madrid/Spa), Romelu Lukaku (Chelsea/Eng), Dries Mertens (Napoli/Ita), Adnan Januzaj (Real Sociedad/Spa), Loïs Openda (Vitesse/Ned), Leandro Trossard (Brighton/Eng)