Vandenbempt: "Club is het nieuwe Anderlecht, iedereen is ertegen. En dat is een compliment"

Peter Vandenbempt ziet dat Club Brugge een instituut is geworden.

Club Brugge heeft met zijn 5e titel in 7 jaar zijn machtspositie binnen het Belgische voetbal bevestigd. Zelfs in een "overgangsjaar" kwam de concurrentie niet in de buurt, zag ook Peter Vandenbempt. Behalve Union... "Union had Leicester kunnen zijn, maar een paar ongelukkige momenten hebben er anders over beslist."

De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Tot 7 jaar geleden was niemand tegen Club Brugge, nu wel. En dat is een compliment voor de werking.
  • Club dreigt steeds verder uit te lopen op de concurrentie. Wie neemt de handschoen op?
  • Union krijgt de prijs van het publiek, maar het zal over enkele dagen wel doordringen dat de titel had gekund.

"Club Brugge is het nieuwe Anderlecht, iedereen is ertegen"

Club Brugge heeft zijn 5e titel veroverd in 7 jaar. Daarmee is het de referentie geworden in het Belgische voetbal op vele vlakken. En waar het dat nog niet is - zoals bijvoorbeeld bij de jeugdwerking - hebben ze de voorbije jaren ook een enorme inhaalbeweging gemaakt.

 

Het feit dat de voetbalwereld zo sympathiseerde met Union, had niet alleen te maken met dat mooie verhaal van die kleine underdog. Het was ook wel een beetje tegen het machtige Club Brugge en dat is eigenlijk een heel groot compliment voor blauw-zwart.

 

Zelfs wat dat betreft heeft Club Brugge de rol overgenomen van Anderlecht. Tot een jaar of 7 geleden was iedereen - behalve de supporters van paars-wit - tegen Anderlecht. Maar behalve misschien de fatale extremisten bij bepaalde clubs was eigenlijk niemand tegen Club Brugge.

 

Het tijdperk Vanhove-De Nolf was sympathiek. Iedereen gunde Club Brugge succes, vooral ten koste van Anderlecht, want dat waren de rijksten en die hadden te veel succes. Ze hadden te veel macht in Brussel en dat wekte afgunst op. Wel, die status heeft Club Brugge nu overgenomen.

Verhaeghe en Mannaert hebben een absolute topsportmentaliteit geïnstalleerd: enkel het hoogste is goed genoeg, de lat ligt voor iedereen heel hoog

Peter Vandenbempt

Dat is een compliment en het bewijs van uitstekend werk op allerlei domeinen. Een eresaluut, zeg maar, aan het duo Verhaeghe-Mannaert. Club is, zoals de voorzitter gisteren zei, een instituut geworden op ijzersterke fundamenten. 


Met een structuur die niet ineen klapt bij tegenslagen, want die zijn er zeker ook geweest het voorbije jaar, zoals de mislukte beursgang en het stadiondossier. 


Verhaeghe en Mannaert hebben een absolute topsportmentaliteit geïnstalleerd: enkel het hoogste is goed genoeg, de lat ligt voor iedereen heel hoog, er is druk op alle niveaus, er heerst een winnaarscultuur, verliezen staat niet in het woordenboek...


Club Brugge daagt elke dag zichzelf uit en wie niet mee kan, valt af. En kijk, de resultaten zijn er.

"Club Brugge dreigt steeds verder uit te lopen op de concurrentie"

Club Brugge schrijft weer wat extra miljoenen bij op de bankrekening. Of de kloof met de concurrentie niet te groot dreigt te worden? Ja, dat is nu eigenlijk al zo. Vandaar dat de concurrentie ook hard gesupporterd heeft voor Union. 

 

Maar de 30 miljoen van de Champions League gaan niet naar Union, wel naar Club. En misschien dat Club ook nog twee toptransfers doet met Noa Lang en Charles De Ketelaere deze zomer en vangt het misschien opnieuw 50 miljoen euro extra. Zo dreigt Club Brugge steeds verder uit te lopen op de concurrentie.

 

Die financiële power die Club heeft, maakt dat het zich in de zomertransferperiode voor pakweg 15 tot 20 miljoen euro kon vergissen. En dat dan voor ongeveer 10 miljoen euro kon corrigeren tijdens de winter. 

 

Terwijl andere clubs zich door de coronacrisis en de factuur van de sociale zekerheid zich eigenlijk niets konden permitteren. Die centen heeft Club Brugge natuurlijk zelf verdiend en het is aan de concurrentie om hetzelfde te doen. 

Ik verwacht ook de komende jaren nog structurele dominantie van Club Brugge. 

Peter Vandenbempt

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het een soort van overgangsjaar was voor blauw-zwart: mentaal moeilijk ook na twee gewonnen duels met toch nog veel dezelfde spelers en dezelfde trainer, die dan vertrokken is tijdens de winter. En nog kwam de concurrentie finaal eigenlijk helemaal niet in de buurt. 

 

Anderlecht en Antwerp staan zelfs na de halvering van de punten vandaag alweer op 10 en 16 punten. En het is niet dat Antwerp geen geld heeft uitgegeven in de zomer. Dus ik verwacht ook de komende jaren nog structurele dominantie van Club Brugge. 

 

Dat betekent niet dat er tussendoor eens geen andere club kampioen kan worden, zoals Genk heeft gedaan. Tegen dat een van de concurrenten met dezelfde financiële middelen elk jaar opnieuw de strijd kan aangaan, zijn we wel al wat verder in de tijd. 

 

Antwerp heeft veel geld met Paul Gheysens en die wil dat ook investeren, maar het zal het de komende jaren toch op een meer beredeneerde manier moeten uitgeven, in plaats van een megacontract te geven aan Toby Alderweireld, zoals we nu horen. Misschien dat Marc Overmars daarvoor de geknipte man is.

 

Gent zit in een soort overgangsfase naar nieuw beleid en nieuwe eigenaars misschien. Anderlecht zal nog jaren een zuinig en creatief beleid moeten voeren. Genk is na Club de rijkste club van het land, maar slaagt er maar niet in om constant te zijn. De handschoen ligt daar, maar wie pakt hem op?

"Union had Leicester kunnen zijn"

Union strandt uiteindelijk op de tweede plaats. Dat is een beetje een sprookje én een gemiste kans. Het was een seizoen om in te kaderen. Het Belgische voetbal dankt Union voor allerlei redenen, maar vooral omdat het er nog een echte titelstrijd van heeft gemaakt. 

 

Club Brugge, dat zelf niet schitterde in een moeilijk seizoen, werd tot het uiterste gepusht. Het had een doelman op absoluut topniveau nodig om Union te verslaan. Union heeft alle neutrale fans iets gegeven om mee mee te leven. 

 

Iedereen kon sympathiseren met de underdog, met een hoog knuffelgehalte. De aaibaarheid van de sterren van Union was heel groot, met Dante Vanzeir voorop. Union toonde dat professionalisme en bereikbaarheid best hand in hand kunnen gaan. 

 

Union is ook het bewijs dat een club in buitenlandse handen toch 100 procent authentiek kan zijn en blijven. Supporters moedigen hun club aan, drinken een pintje na de wedstrijd, verbroederen met de concurrentie... Kijk naar het Dudenpark, daar kan een vader zijn zoontje nog zorgeloos meenemen. Allen daarheen op zondag, zou ik zeggen. De match tegen Antwerp wordt er een fantastische afsluiter.

De prijs van het publiek is dus voor Union, maar over een paar dagen zal toch doordringen dat het wel had gekund. 

Peter Vandenbempt

En Union heeft ook best wel goed gevoetbald. Ze hadden een vilein kantje, dat hebben we gisteren ook gezien met veel kleine overtredingen. Maar ze hebben veel kansen gecreëerd, veel doelpunten gemaakt, spectaculair gevoetbald en ze hebben Club Brugge doen afzien tot de finish. Ze hebben vier keer zonder discussie Anderlecht over de knie gelegd. 


De prijs van het publiek is dus voor Union, maar over een paar dagen zal toch doordringen dat het wel had gekund. Union had Leicester kunnen zijn, maar een paar ongelukkige momenten hebben er anders over beslist. 

 

En zo is Union niet Leicester, maar wel Zulte Waregem dat een paar jaar geleden ook een sprookje schreef, maar eindigde zonder de hoogste bekroning.

Peter Vandenbempt