Ga naar de inhoud

Johan Walem neemt afscheid met wrang gevoel, ondanks dubbel: "Het was moeilijk werken"

Johan Walem zal zijn seizoen als trainer bij Anderlecht niet snel vergeten.

Op gebied van resultaten kon Johan Walem niet veel beter doen bij de vrouwen van Anderlecht. De ploeg was oppermachtig in competitie en beker. Toch blikt Walem bij zijn afscheid met gemengde gevoelens terug op zijn periode bij paars-wit: "De laatste maanden waren heel zwaar en was het werk moeilijk. "

Walem: "Het werk was moeilijk"

"Dit was het perfecte seizoen voor Anderlecht", trapte Johan Walem een open deur in na de gewonnen bekerfinale tegen Standard. "Het doet deugd, maar ook pijn dat het voorbij is. Dat heb ik ook aan de voorzitter gezegd."

 

Walem koos er na één seizoen zelf voor om een streep te trekken onder zijn termijn als T1 bij de RSCA Women. Over zijn beweegredenen blijft hij op de vlakte: "Ik ben iemand die veel kan verdragen, maar dit seizoen zijn er een paar dingen gebeurd die ik niet kan aanvaarden."

 

"De laatste maanden waren heel zwaar en was het werk moeilijk", vertelt de coach. "Er zijn heel wat mensen die achter mijn rug dingen zeiden, toch heb ik altijd Anderlecht op de eerste plek gezet."

Ik denk dat zijn ogen nu geopend zijn over hoe het vrouwenvoetbal werkt.

Tessa Wullaert

Ook Tessa Wullaert deelde haar visie over het vertrek van Walem. "Ik vermoed dat het voor hem heel moeilijk was. Ik denk dat zijn ogen nu geopend zijn over hoe het vrouwenvoetbal werkt."

 

Daarmee verwees de sterspeelster van Anderlecht naar de tactische trainingen die de trainer al snel in de vuilbak gooide. "Dat was gewoonweg niet mogelijk door het niveauverschil tussen de speelsters", deelde Walem. "Ik heb ze per linie een paar aanwijzingen gegeven om zo controle in te bouwen."

"Je moet werken met zeer goeie speelsters, goeie speelsters, jonge speelsters en andere speelsters. Het was niet moeilijk om veel beter te doen dit seizoen."

"Ik heb gefocust op één schema met een beetje variatie. Ze zoeken vooral zekerheid. Als je te veel, te snel en te ver wil gaan, dan beginnen ze te twijfelen."

"Er is veel verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal, maar de parameters zijn niet hetzelfde. Je moet rekening houden met heel andere dingen. Qua management is het erg verschillend."

 

Toch blijft de voormalige Rode Duivel niet verbitterd achter. "Dit is slechts het begin van de professionalisering van het vrouwenvoetbal. We hebben nog tijd en middelen nodig, denk ik. Er is kwaliteit genoeg in België."

 

Wat brengt de toekomst voor Johan Walem? "Ik vertrek nu, maar het was echt een moeilijke keuze. Wat er nu komt, weet ik niet. Ik ben altijd op zoek naar de volgende uitdaging", besloot de man die graag bij de club van zijn hart wil blijven.