Ga naar de inhoud

Waarom moet Manchester City amper 60 miljoen euro betalen voor een fenomeen als Erling Haaland?

60 miljoen euro is een koopje voor City, is de algemene beschouwing in de voetbalwereld.

Superster aan een soldenprijs. Manchester City plukt Erling Haaland voor amper 60 miljoen euro weg bij Borussia Dortmund, ver onder zijn waarde. Hoe valt dat te verklaren? Het verhaal van een visionaire makelaar zonder flexibele voorwaarden. Al is niet alles tijdens de solden wat het soms lijkt. 

Neymar naar PSG: 222 miljoen. Ousmane Dembélé naar Barcelona: 140 miljoen. Eden Hazard naar Real Madrid: 115 miljoen…

 

En zo kunnen we wel nog even doorgaan.

 

De voorbije jaren explodeerden de transfersommen in het voetbal. Zelfs in die mate dat niemand begrijpt dat Manchester City “amper” 60 miljoen euro moet neertellen voor Erling Haaland.

 

Gezien de huidige prijzen (en zijn unieke talent) lijkt de Noor inderdaad een koopje. In het lijstje van duurste transfers aller tijden zou de scherpschutter maar op de 54e plek terechtkomen. Eentje die hij moet delen met... Luis Figo - een deal die ruim 20 jaar geleden plaatsvond.

Visionaire Raiola

Hoe zit dat nu precies?

 

Wel, toen Dortmund in 2020 Haaland voor 20 miljoen euro overnam van RB Salzburg, kon dat maar onder één voorwaarde.

 

De ondertussen betreurde supermakelaar Mino Raiola eiste dat zijn cliënt in 2022 voor een vast bedrag kon vertrekken. Over de Nederlander kon je veel zeggen, maar niet dat hij geen verstand had van voetbal.

 

Raiola geloofde sterk in de kwaliteiten van Haaland en wilde absoluut een moeilijke exit uit Dortmund - een tussenstation in de carrière van de spits - vermijden. Gezien de inflatie van de transferprijzen was dat een realistisch scenario.

 

(lees verder onder de foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De voorwaarde zorgde er zelfs voor dat Haaland niet eerder in de Premier League belandde. Dortmund-CEO Hans-Joachim Watzke gaf in een interview toe dat de Noor evengoed bij Manchester United had kunnen tekenen. Alleen weigerden die de vaste vertreksom op te nemen in de overeenkomst. En dus trok Haaland naar Duitsland.

Mysterie over clausule

Over de precieze details van de clausule is lang mysterieus gedaan. Was het echt een vaste som of eerder een gentlemen's agreement tussen Dortmund en de entourage? En ging het over 75 miljoen of 60 miljoen?

 

Dat laatste is ondertussen uitgeklaard, dat eerste niet.

 

De Duitse topclub probeerde trouwens meermaals om het achterdeurtje in het contract dicht te metsen. Door Haaland te verleiden met een nieuwe overeenkomst - zónder die bewuste clausule.

 

Dortmund wou het loon van Haaland (8 miljoen euro) op een bepaald moment bijna verdubbelen met de hulp van kledingsponsor Puma, die zo wilde anticiperen op de aflopende schoenendeal van de Noor met Nike.

 

Tevergeefs.

Totaaloperatie kost ruim 200 miljoen

City profiteerde van de unieke kans. Al zal het ondanks de lage bankoverschrijving naar Dortmund tóch diep in de buidel moeten tasten om de volledige Haaland-operatie te bekostigen.

 

Naast de som van 60 miljoen passeren ook papa Alf-Inge en het makelaarsbureau van Raiola (net als bij de vorige transfer) stevig langs de kassa. Beide partijen zouden een onbevestigd bedrag van 30 miljoen euro mogen verdelen.

 

Daarnaast is er de hoge loonkost. Haaland zal naar verluidt wekelijks 440.000 euro (exclusief bonussen) opstrijken - hetzelfde salaris als beste verdiener Kevin De Bruyne. Jaarlijks is dat ruim 22,8 miljoen euro, wellicht voor vijf seizoenen.

 

Schrap dus maar dat etiket van koopje.