WK squash: Tinne Gilis schrijft geen geschiedenis in "museum-kooi" tegen de wereldkampioene

  Tinne Gilis (links) was een maatje te klein tegen de Egyptische wereldtopper Nour El-Sherbini.

  Nele en Tinne Gilis hebben het tot de 1/8e finales uitgezongen op het WK squash, maar daarin verloren ze allebei tegen een hoger geplaatste speelster.

  WK squash in Caïro

  1. 21 uur 10. Tinne Gilis te licht voor de wereldkampioene. Na Nele Gilis is ook Tinne Gilis gesneuveld in de kwartfinales van het WK squash. Tegen de vijfvoudige wereldkampioene Nour El Sherbini, die bovendien op de steun van de thuisfans kon rekenen, was het nagenoeg een onbegonnen zaak. Gilis begon nog hoopvol aan de match, maar uiteindelijk was het klasseverschil met de regerende wereldkampioene en nummer 2 van de wereld toch telkens duidelijk: 11-5, 11-4 en 11-5. .
  2. 18-05-2022.
  3. 21 uur 29. Geen kwartfinale voor Nele Gilis. Nele Gilis heeft na 3 spannende sets het hoofd moeten buigen tegen de Amerikaanse Amanda Sobhy, die ze op voorhand bestempelde als "haar beste vriendin". Na drie kwartier zat de wedstrijd erop: 11-9, 11-8 en 11-9. Gilis had in hun laatste onderlinge duel gewonnen van Sobhy, de nummer 4 van de wereld, en had ook kansen om een set te pakken. Vooral in de eerste, toen ze met aanvallend squash op een 9-7-voorsprong kwam, maar ze gaf het nog uit handen. Ook in de tweede set waren er kansen voor Gilis, die 5-2 voor kwam, maar Sobhy toonde waarom ze outsider is voor de wereldtitel. Ze won set twee en toonde zich ook in de derde set de meest ondernemende van beide speelsters. Zo is het aan zus Tinne, die iets lager staat op de wereldranglijst, om de Gilis-lijn voort te zetten op het WK squash. Tinne Gilis moet morgen stunten tegen de Egyptische squashgrootheid Nour El-Sherbini, vijfvoudig wereldkampioene en de huidige nummer 2 van de wereld. .
  4. 13 uur 28. Duel der vriendinnen voor Nele Gilis. Nele Gilis neemt het vandaag in de 1/8e finales op tegen Amanda Sobhy, de nummer 4 van de wereld. Het wordt een bijzonder duel voor beide vrouwen, want Gilis en Sobhy zijn erg close. "We zijn beste vriendinnen. Het is al een poosje geleden dat we nog tegen elkaar gespeeld hebben. Het zal een eerlijke strijd worden", zegt de Amerikaanse. "We kennen elkaars spel heel goed. Nele staat erom bekend dat ze heel veel ballen terughaalt en fysiek ijzersterk is. Ze zal gebrand zijn op de zege, maar ik ga ook mijn beste beentje voorzetten." Na de eerste twee rondes is het WK verhuisd naar een nieuwe locatie en wordt er gespeeld op een terrein in open lucht, met een glazen wand. "Het wordt aanpassen aan de omstandigheden", weet Sobhy. .
  5. 13 uur 28. Ik kijk uit naar de nieuwe locatie. De omstandigheden zullen anders zijn, maar ik ben er klaar voor. Nele Gilis.
  6. Vijfvoudig wereldkampioene Nour El Sherbini verkent de nieuwe setting:. 13 uur 27.
   Vijfvoudig wereldkampioene Nour El Sherbini verkent de nieuwe setting:
  7. 12 uur 45. Tinne Gilis wacht moeilijke opdracht. Tinne Gilis neemt het woensdagavond op tegen Nour El Sherbini, de nummer 2 van de wereld. De 26-jarige Egyptische speelt in Caïro voor eigen volk en heeft al 5 wereldtitels op haar palmares. Een zware dobber dus voor de jongste van de Gilis-zussen, maar in haar vorige twee duels met El Sharbini dwong Tinne Gillis haar opponente wel telkens tot een vijfsetter. Zit er woensdagavond een stunt in? .
  8. 12 uur 44.
  9. 17-05-2022.
  10. 17 uur 08. Ook Tinne Gilis staat in de 1/8e finales. Een dag na oudere zus Nele heeft ook Tinne Gilis zich geplaatst voor de 1/8e finales op het WK squash. Tinne Gilis was maandag in de 2e ronde een maatje te groot voor de Canadese Hollie Naughton. Gilis had tegen het 16e reekshoofd een dik halfuur nodig voor een 3-0-zege. Na 11-7 en 11-8 in de eerste twee sets was de veer gebroken bij Naugthon, die in de 3e set nog slechts 2 puntjes kon maken. In de 1/8e finales wacht Gilis wellicht een zware dobber. Dan neemt ze het wellicht op tegen vijfvoudig wereldkampioen Nour El Sherbini. De Egyptische moet in haar 2e wedstrijd dan wel haar landgenote Kenzy Ayman zien te verslaan. .
  11. 16-05-2022.
  12. 15 uur 37. Nele Gilis mept zich naar de 1/8e finales. Nele Gilis heeft zich probleemloos geplaatst voor de 1/8e finales van het WK. De Belgische rekende in haar 2e wedstrijd vlotjes af met Lisa Aitken: 11-6, 11-5 en opnieuw 11-6. Gilis had haar opponente voortdurend in de tang, domineerde de rally's en sloeg toe op de juiste momenten. In amper 40 minuten was ze klaar met de Schotse. In de 1/8e finales treft onze landgenote de Amerikaanse Amanda Sohby (PSA-4) of de Zuid-Afrikaanse Alexandra Fuller (PSA-31). Wint Gilis opnieuw, dan haalt ze voor het eerst de kwartfinales op het WK. .
  13. 15-05-2022.
  14. 19 uur 15. Tinne Gilis zoals zus Nele. Een dag na haar zus Nele heeft ook Tinne Gilis de eerst horde op het WK squash overleefd. Na de 11-2-zege in de eerste set leek het een walk-over te worden tegen Georgia Adderley, maar de Schotse stuurde goed bij en won de tweede set met 11-5. Gilis trok de derde set weer vlot naar zich toe (11-4) om vervolgens in de slotset een spannend duel uit te vechten, dat in haar voordeel uitdraaide (12-10). In de volgende ronde, maandag, neemt Tinne Gilis het op tegen het 16e reekshoofd, de Canadese Hollie Naughton. Nele Gilis moet morgen al aan de bak tegen een andere Schotse, Lisa Aitken. Die schakelde met de Australische Lobban het 29e reekshoofd uit. .
  15. 14-05-2022.
  16. 13 uur 43. Nele Gilis neemt eerste horde. 's Werelds nummer 11 Nele Gilis heeft zich geplaatst voor de tweede ronde. Ze versloeg de Finse Emilia Soini (PSA-41) met 3-1. Ze kwam eerst een set achter, maar zette daarna vlot orde op zaken: 9-11, 11-2, 11-3, 11-4. In de volgende ronde van het met 550.000 dollar gedoteerde event speelt de 26-jarige Belgische tegen de Schotse Lisa Aitken (PSA-32) of de Australische Donna Lobban (PSA-37). Neles jongere zus Tinne, nummer 13 op de ranking, opent zaterdag tegen de Schotse Georgia Adderley (PSA-67). Voor Nele Gilis is het haar zesde WK-deelname. Vorig jaar zette ze met een derde ronde (achtste finales) haar beste resultaat neer. Tinne Gilis is er voor de vierde keer bij. Ook zij haalde al eens de derde ronde, in 2020. Er nemen geen Belgische mannen deel. .