Wie is Antonio Nusa, het nieuwe 17-jarige goudhaantje van Club?

Antonio Nusa

In volle titelstrijd toverde Club-coach Alfred Schreuder zondag nog een wit konijn uit zijn hoed. De piepjonge Noor Antonio Nusa (17) besliste diep in blessuretijd definitief de wedstrijd met zijn eerste doelpunt voor Club. Maar van waar komt de jongste Brugse doelpuntenmaker ooit? Een portret.

Vier zomertransfers deed Club Brugge in augustus op deadline day: Faitout Maouassa, Jack Hendry, José Izquierdo en Antonio Nusa.

 

Hoewel die laatste veruit de minste adelbrieven kon voorleggen, is juist hij de enige die nu een stempel lijkt te drukken op de Champions' Play-offs van Club.

 

Blauw-zwart plukte de piepjonge Nusa afgelopen zomer weg bij Stabaek, de Noorse talentenfabriek waar de aanvaller sinds zijn 13e vertoefde. Hij debuteerde er drie jaar later voor de eerste ploeg, een dikke maand na zijn 16e verjaardag.

 

Voor Club hem opviste, speelde hij nog maar 11 profwedstrijden. Daarin trof hij 3 keer raak. Dat Club Brugge, ondanks zijn minieme ervaring, toch zo'n slordige 3 miljoen neertelde voor de onervaren flankaanvaller zegt veel over het potentieel dat ze in hem zien. 

Antonio Nusa, het nieuwe Brugse goudhaantje

Antonio is een bescheiden en aardige jongen. Hij kan heel ver geraken.

Nusa's ex-coach Torgeir Bjarmann

De scouting van Club had duidelijk veel vertrouwen in Nusa. En op basis van een aantal flitsen die we al van hem konden aanschouwen, lijkt de jonge Noor inderdaad over heel wat talent te beschikken. Bij zijn debuut bij Stabaek vergeleken lokale Noorse media hem meteen met Neymar. 


De kwaliteiten van Nusa zijn dan ook te vergelijken met die van de Braziliaan: snel, dribbelvaardig en creatief. In de entourage van de speler valt te horen dat hij ook bijzonder matuur is voor een 17-jarige. Zo woont Nusa al helemaal op zijn eentje.


Ook bij zijn ex-club werd hij al geloofd voor zijn mentaliteit. "Antonio is een bescheiden en aardige jongen. Hij heeft hard gewerkt en we zijn ervan overtuigd dat hij heel ver kan geraken", zei Torgeir Bjarmann, zijn voormalige trainer bij Stabaek, over zijn vertrek.

Bekijk hier nog eens de goal van Nusa tegen Union

Jongste doelpuntenmaker ooit

Nusa vertoefde de voorbije maanden in de luwte. Wedstrijden speelde (en besliste) hij voor beloftenploeg Club NXT. Vaak nam Alfred Schreuder hem op in zijn ruime selectie voor het eerste elftal, maar kansen kreeg hij - buiten een minuutje tegen Charleroi - niet. Tot gisteren dus.

 

De Nederlandse coach liet zich in februari wel al enthousiast uit over Nusa: "Hij ontwikkelt zich geweldig bij de beloften en geeft ons een extra optie voorin", klonk het toen.

 

En bij zijn eerste echte kans schreef de Noor zelfs meteen geschiedenis. Met zijn treffer in Union kroonde Nusa zich tot jongste doelpuntenmaker ooit (17 jaar en 21 dagen) voor Club Brugge. Dat staat toch mooi op je CV.

 

Nusa is een nieuwe exponent van de Noorse talentenvijver. Erling Haaland, Martin Odegaard en Sander Berge... Het zijn maar enkele exportproducten die de laatste jaren aan de oppervlakte kwamen. 

 

Met Antonio Nusa en ook Kristian Arnstad (Anderlecht) lijkt de Belgische competitie er ook weer twee in haar bezit te hebben.

Gisteren zagen we de ruwe diamant van Club een eerste keer fonkelen. Een voorbode voor wat volgend seizoen komt?