Helena Wyckaert is de beste Belgische padelspeelster: "Een andere sport dan tennis"

Helena Wyckaert

De internationale padeltop is vorige week neergestreken in België voor de World Tour-manche in Brussel. Sporza sprak er met Helena Wyckaert, de Belgische nummer 1 in het padel. Zij ziet nog veel groeimarge voor de relatief nieuwe sport in België.

Padel ontstond in de jaren 70 in Mexico, maar werd pas echt groot nadat het overgewaaid was naar Spanje. Ook nu wordt de sport vooral gedomineerd door de Spanjaarden. Helena Wyckaert aarzelde dan ook niet om na haar studies naar Madrid te trekken om daar de kneepjes van het vak te leren.

"De sport wordt daar op een heel andere manier opgevat, meer au sérieux. Het is de op één na populairste sport in Spanje", weet Wyckaert. "In Spanje heb je professionele padeltrainers, dat vind je hier niet. In België zijn het vooral tenniscoaches die ook padeltrainers worden, maar het blijven verschillende sporten."

Zoals veel padelspelers heeft ook Wyckaert wel een verleden in het tennis. "Om met padel te beginnen, is het qua techniek wel een voordeel wanneer je getennist hebt. Maar op een bepaald moment moet je het tennis ook wel loslaten, want het is toch anders. Een tennisvolley is bijvoorbeeld anders dan een padelvolley. Die klik moet je maken. Ook op tactisch vlak is het verschil groot."

Bij de jongeren groeit de interesse ook. Ik zie nu al talenten in België die een hoog niveau halen.

Helena Wyckaert

Wyckaert is op dit moment de nummer 84 van de wereld, maar wil nog stappen zetten. "Ik wil dit jaar weer de top 60 halen, als ik ambitieus ben, hoop ik op de top 30. Er is nog altijd marge, het zou ook helpen om in België een professionele entourage te hebben. Nu ga ik nog vaak naar Madrid om met mijn coach te werken."

"Ik merk wel dat er meer opportuniteiten komen. Dat motiveert me om er te blijven voor gaan. Bij de jongeren groeit de interesse ook. Ik zie nu al talenten in België die een hoog niveau halen. Hopelijk brengt de volgende generatie ook toppers voort in ons land."

De grootste padeldroom van Helena Wyckayert: de Olympische Spelen. "Al is dat nog veraf. Hopelijk kan onze sport tegen 2028 olympisch worden. Padel verdient zijn plaats, alleen moet de sport nog wat internationaler worden. Met alleen Spanjaarden maak je geen profcircuit. Maar we zijn op de goeie weg."

Bekijk de Sportweekend-reportage over padel: