Ga naar de inhoud

Betaalde Union gisteren een zware prijs voor zijn democratische penaltysysteem?

Een strafschop die nog lang door het Dudenpark kan spoken. Dante Vanzeir miste gisteren een cruciale elfmeter tegen Club Brugge, nadat hij ook zijn laatste poging had gemist. Betaalde Union gisteren de prijs voor zijn democratische penaltysysteem?

Lange tijd was het strafschoppensysteem van Union onnavolgbaar én feilloos. Deniz Undav, Teddy Teuma en Dante Vanzeir wisselden elkaar schijnbaar willekeurig af.

 

Met succes, want tot 13 februari miste de ploeg geen enkele elfmeter.

 

In Extra Time deed Aster Nzeyimana het geheim achter de volgorde uit de doeken. "Ze hebben 3 vaste strafschopnemers, maar de volgorde wisselt elke week”, schepte de presentator klaarheid. “Teuma staat altijd als tweede op het blad. Vanzeir en Undav wisselen op de eerste plek."

 

Die eerste nam de elfmeters in thuismatchen voor zijn rekening, de ander in uitduels. Met de bijkomende voorwaarde: “Als de eerste in lijn al gescoord heeft in die wedstrijd, gaat de penalty naar de runner-up.”

 

Alleen miste Vanzeir in het thuisduel tegen STVV in de slotminuten een penalty. Bij veel ploegen zou hij zakken in de pikorde van strafschoppennemers. Zeker omdat Deniz Undav zijn perfecte rapport wél behield door onder meer te scoren tegen OHL (3 op 3).

 

(Lees voort onder de video.)

Maar Union hield vast aan zijn democratische systeem. En gisteren stond Vanzeir dus opnieuw als eerste op het lijstje, met de bekende gevolgen.


Toch wees er achteraf niemand met een beschuldigende vinger naar de onfortuinlijke Vanzeir. “We zullen voor hem zorgen”, klonk het bij Casper Nielsen. “Dante moet zijn hoofd omhoog houden.”

 

En ook trainer Felice Mazzu gaf zijn speler een fictief schouderklopje. “Dante pakte de bal omdat hij zich goed voelde en nam dus gewoon zijn verantwoordelijkheid.”

 

Maar of Vanzeir ook de volgende strafschop zou trappen...

Dante pakte de bal omdat hij zich goed voelde en nam dus gewoon zijn verantwoordelijkheid.