Ga naar de inhoud

Belgische dubbelslag in Duinkerke: Thijssen wint slotrit, Gilbert is de eindwinnaar

Gerben Thijssen heeft de slotrit in de Ronde van Duinkerke op zijn naam geschreven, de eerste profzege voor de 23-jarige Belg van Intermarché-Wanty Gobert. Philippe Gilbert liet zich niet meer ringeloren en steekt de eindzege op zak.

Een handvol renners mocht in de slotetappe het verhaal van de dag schrijven. Met Gilles De Wilde nestelde ook één Belg zich in de kopgroep. De Fransman Joris Delbove mocht zich voorin een tijdlang virtueel leider noemen, maar de spurtersploegen hadden het allemaal keurig uitgerekend.

In de lokale rondes in Duinkerke ging het tempo met een ruk de hoogte in en slonk de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon. Als echte Belg was De Wilde de dapperste aller Galliërs, maar ook hij werd als laatste ingerekend op zo'n 7 kilometer van de streep.


In de finale probeerde de Poolse hardrijder Maciej Bodnar de snelle jongens nog een neus te zetten. Zijn wanhoopspoging werd vakkundig in de kiem gesmoord door de achtervolgende treintjes.

In de verwachte sprint leek Gerben Thijssen iets te vroeg op kop te komen, maar de jonge Belg hield zijn inspanning vol tot op de streep, goed voor zijn 1e profoverwinning op de weg. Thijssen spurtte sneller dan de Fransen Hofstetter en Manzin, Philippe Gilbert bolde als 15e over de streep en dat volstond voor de eindzege.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerben Thijssen: "Voelt als een droom die uitkomt"

"Het stak me dat ik hier in twee massaspurten telkens de sterkste was, maar geen resultaat behaalde", reageert een gelukkige Gerben Thijssen. "De 3e keer moest de goede keer worden. Ik aasde op sportieve revanche, al voelden mijn benen niet echt fris of goed aan."

"Eens we de slotronde ingingen, nam het eergevoel het over en wou ik absoluut winnen. En dat lukte. Mijn eerste is binnen, nadat ik op 300 meter van de eindmeet vol ben doorgegaan en iedereen achter mij kon laten. Dit dankzij de steun natuurlijk van de ploegmakkers die me netjes naar voren brachten."

 "Het moet al zowat 2,5 jaar geleden zijn dat ik nog eens het zegegebaar mocht maken. Bij de beloften won ik een pak koersen, maar het verschil met de wedstrijden bij de profs is toch wat anders."

"Ik zegevierde wel eens in een kermiskoers, maar dat kan je niet vergelijken met een overwinning in de Vierdaagse van Duinkerke. Dit voelt als een droom die uitkomt. Ik hoop dat deze zege me ook veel vertrouwen geeft voor de toekomst."

ritoverzicht vierdaagse van duinkerke
rit datum plaats afstand ritwinnaar leider
rit 1 03/05 Duinkerke - Aniche 161 km De Kleijn De Kleijn
rit 2 04/05 Béthune - Maubeuge 182 km Tesson Tesson
rit 3 05/05 Péronne - Mont Saint Eloi 170 km Gilbert De Kleijn
rit 4 06/05 Mazingarbe - Aire sur La Lys 175 km Taminiaux Siskevicius
rit 5 07/05 Roubaix - Cassel 184 km Vermeersch Gilbert
rit 6 08/05 Ardres - Duinkerke 183 km Thijssen Gilbert