Ga naar de inhoud

DONE DEAL: Consortium rond Todd Boehly neemt Chelsea over voor 5 miljard euro

De deal is rond, handen zijn geschud. Voetbalclub Chelsea wordt eigendom van het Amerikaanse consortium rond Todd Boehly, de mede-eigenaar van baseballclub Los Angeles Dodgers. Het consortium telt net geen 5 miljard euro neer voor de Londense club. Jim Ratcliffe, sterke man van Ineos, grijpt naast zijn favoriete club.

Met een bericht op zijn website heeft Chelsea vrijdagnacht bevestigd dat het een akkoord heeft gesloten met de groep rond Todd Boehl, Clearlake Capital, Mark Walter en Hansjoerg Wyss.

 

Het consortium betaalt 2,5 miljard pond om de aandelen van de club in handen te krijgen en belooft bovendien dat er voor 1,75 miljard pond aan investeringen zullen komen in het stadion, de jeugdopleiding, het vrouwenteam en de Chelsea Foundation. 

 

Dat brengt het totale prijskaartje op 4,25 miljard pond (4,97 miljard euro).

 

De club voegt er uitdrukkelijk aan toe dat het geld om de aandelen te kopen "op een bevroren Britse bankrekening zal worden gestort met de bedoeling om 100% te doneren aan goede doelen, zoals bevestigd door Roman Abramovitsj." 

 

Pas na goedkeuring door de Britse regering zal het geld worden overgeschreven naar de huidige Russische eigenaar van Chelsea: Roman Abramovitsj. Pas dan komt er helemaal een einde aan het rijk van Abramovitsj bij Chelsea. 

 

"De verkoop zal naar verwachting eind mei worden afgerond, onder voorbehoud van alle noodzakelijke goedkeuringen van de regelgevende instanties. Tegen die tijd zullen meer details worden verstrekt", laat de club weten.

Wie is Todd Boehly?

Todd Boehly is het gezicht van de overname van Chelsea. De Amerikaan is een zakenman en investeerder. Hij heeft belangen in verzekeringen, onroerend goed, technologie en voeding. 

 

Boehly investeert ook in media, entertainment en sport. Hij is voor 20 procent eigenaar van baseballteam LA Dodgers en mede-eigenaar van de LA Sparks, het vrouwenbasketbalteam in de WNBA.

 

Waarom Amerikaanse investeerders geïnteresseerd zijn in een Europese voetbalclub aan de top, werd eerder deze week uitgelegd in onze podcast De Tribune (zie het gerelateerde artikel).