Ga naar de inhoud

Geen Ironman in Hawaï, wel in St. George: "De Belgen maken hier meer kans"

Bart Aernouts is een van onze grootste medaillekandidaten.

Het wereldkampioenschap Ironman vindt morgen voor de eerste keer ooit niet in Hawaï plaats. In september werd beslist om de wedstrijd eenmalig te verplaatsen naar St. George, in het Amerikaanse Utah. "Ik denk dat onze toppers hier meer kans maken dan in Hawaï", zegt triatleet Lukas Bosmans.

De Ironman in Hawaï spreekt elk jaar tot de verbeelding, maar nadat de wedstrijd al twee jaar geannuleerd was wegens covidperikelen, namen de organisatoren dit jaar het zekere voor het onzekere. Door de hoge coronacijfers in Hawaï, beslisten ze om te verhuizen.

 

"Ik baal wel dat het niet in Hawaï is, maar uiteindelijk is de instelling dezelfde: we zijn hier gewoon om hard te gaan", zegt de Leuvense triatleet Lukas Bosmans.

 

St. George dus. En dat maakt toch wel wat verschil uit volgens Bosmans: "De wedstrijd zal even hard zijn, maar wel op een andere manier. De luchtvochtigheid is helemaal anders. Daar waar het in Hawaï enorm vochtig is, is het hier heel droog."

 

"Het fietsparcours kent ook wat meer hoogtemeters. Dat speelt in de kaart van onze toppers Bart Aernouts en Pieter Heemeryck", zegt Bosmans.

Het zware fietsparcours speelt in de kaart van de Belgen.

Lukas Bosmans

Toch wordt het volgens Bosmans geen evidentie voor de Belgen om morgen het podium te halen: "Ik denk dat we meer kans maken dan in Hawaï, maar het gaat zeker niet gemakkelijk zijn." 

 

"Het deelnemersveld is echt wel top. Alistair Brownlee is hier, de Noorse toppers ook, enkele olympische kampioenen... Maar in zo'n zware wedstrijd kan er natuurlijk veel gebeuren."


Bosmans, die uitkomt voor het Zwift Academy Team, hoopt vooral het beste van zichzelf te geven: "Het resultaat hangt van veel af. Met een top 5 in mijn leeftijdscategorie (30-35 jaar) zou ik extreem blij zijn."