Ga naar de inhoud

Waarom start de Giro in een land zonder wielertraditie? Sportswashing van Orban? Of toch city marketing?

De Ronde van Italië gaat vandaag van start in Boedapest en trekt de komende 3 dagen door Hongarije om daarna pas de Laars op te zoeken. Het is geen toeval dat uitgerekend Hongarije de organisatie van de Giro-start binnenhaalde. "Sport wordt gebruikt als politiek wapen", klinkt het. Wielercommentator Renaat Schotte ziet er dan weer vooral een waardevolle reclamespot voor Boedapest in.

  • WK zwemmen (3 keer)
  • EK voetbal: 4 matchen
  • WK atletiek
  • WK judo (2 keer)
  • EK handbal: eindfase
 
De lijst met grote sportevenementen die Hongarije heeft binnengehaald sinds de rechts-conservatieve premier Viktor Orban er in 2010 aan de macht kwam, is bijzonder groot. Aan dat lijstje kunnen we nu ook de Ronde van Italië toevoegen.

Waarom profileert een land als Hongarije - waar het geld zeker niet aan de bomen groeit - zich zo nadrukkelijk op het sportieve toneel?
 
"Sport wordt gebruikt als politiek wapen", zegt Lukas Aubin, specialist in de relatie tussen sport en autocratische regimes. "Orban spiegelt zich hierin vooral aan Vladimir Poetin." De Russische president deed exact hetzelfde en haalde met de organisatie van de Winterspelen en het WK voetbal 2 fonkelende trofeeën binnen.
 
"Ook al werkt deze methode niet om het imago in het buitenland op te poetsen, het helpt wel om het gezag van de leider te legitimeren en het belang van het regime te rechtvaardigen."

Viktor Orban (links) spiegelt zich aan Vladimir Poetin (rechts).

Renaat Schotte: "Onbetaalbare reclame voor een stad"

De vraag blijft wel waarom Hongarije zoveel geld wil pompen in de organisatie van een sport waar het zelf eigenlijk helemaal geen traditie in heeft.

 

"Het is logisch dat mensen die met politiek bezig zijn meteen de connectie maken met sportswashing", zegt wielercommentator Renaat Schotte vanuit Boedapest. "Maar als misschien wel 'naïeve burger' zie ik er toch eerder city marketing in."

 

"De Giro heeft een patent op buitenlandse startplaatsen. De organisatie krijgt er een hoop geld voor en voor de stad zelf is het onbetaalbare reclame."

 

"Wat dat betreft ben ik het eens met sporteconoom Wim Lagae, die wielrennen de goedkoopste vorm van stadsreclame vindt, met al die luchtbeelden. Met geen enkele publiciteitscampagne bereik je hetzelfde resultaat."

 

"Ik loop hier nu 2 dagen rond en je merkt dat dit een stad is met veel toeristisch groeipotentieel. Je ziet enerzijds de grandeur van het Habsburgse verleden, met gebouwen die nog wat opgekalefaterd moeten worden."

 

"Maar anderzijds zie je ook al nieuwe gebouwen opduiken, waardoor je een verrassende mengelmoes krijgt. Dit is een bruisende stad, ik zou hier graag terugkomen als toerist, als ik wat meer tijd heb."

De ploegenvoorstelling op woensdag lokte heel wat volk naar het Heldenplein in Boedapest.

"Enthousiasme is authentiek, maar echte lakmoesproef komt nog"

Hongarije heeft geen wielertraditie, loopt de stad dan wel storm voor deze Giro? Renaat Schotte: "De echte lakmoesproef zullen we pas vandaag en zeker morgen, met de tijdrit door Boedapest, krijgen."

 

"Op basis van de ploegenpresentatie denk ik dat er duizenden Hongaren zullen opduiken. Al was het maar omdat de stad toch helemaal lamgelegd is en ze niets anders kunnen doen."

 

"Maar het enthousiasme op het Heldenplein bij de teamvoorstelling was authentiek. Ik heb al buitenlandse starts gezien waar veel minder volk op afgekomen is."

 

Een echte Giro-sfeer merkt Renaat Schotte wel nog niet in de straten van Boedapest. "Maar in een reusachtige stad van 2 miljoen inwoners zal zowat elk evenement verdrinken. Als je er op let, zie je toch her en der wat roze toetsen. Er rijdt nu zelfs net een roze tram voorbij."

 

"Je mag daar ook niet onze Belgische maatstaven op loslaten, door het bijvoorbeeld te vergelijken met de Tourstart in Brussel. Deze steden hebben die traditie nog niet. Ze zijn hier ook nog niet zo lang bezig met het omarmen van het kapitalisme. Ze hebben wat meer tijd nodig om te beseffen hoe ze al die mogelijkheden moeten benutten."

Je mag dit niet vergelijken met de Tourstart in Brussel. Ze hebben hier die traditie nog niet.

Renaat Schotte

Geen lastige vragen over LBGTQIA+

Wie de wereldpers uitnodigt naar zijn land of stad stelt zich natuurlijk ook kwetsbaar op voor lastige en kritische vragen. Op de persconferentie voor de teampresentatie raakte een journalist het gevoelige LBGTQIA+-thema aan. Hongarije heeft de rechten van LBGTQIA+'ers stevig aan banden gelegd.

 

Paolo Bellino, de directeur van organisator RCS, deed er alles aan om om de hete brij heen te draaien. "Wij willen dat alle mensen kunnen genieten van dit evenement", bleef hij op de vlakte.

 

"Ik laat me niet in met politiek, want ik ben een sportorganisator. Sport is zowat het enige in onze maatschappij waar er geen grenzen zijn. Waar iedereen vrij is. Ik hoop dat dat ook zo is voor deze Giro-start in Boedapest."

 

En daar bleef het ook bij. Een collega-journalist die een vervolgvraag wou stellen werd kordaat de mond gesnoerd.

Renaat Schotte

Giro d'Italia
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
06/05Boedapest - Visegrád
Vlak
195 km
Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel
2
07/05Boedapest - Boedapest
tijdrit
9,2 km
Simon Yates
Mathieu van der Poel
3
08/05Kaposvár - Balatonfüred
Vlak
201 km
Mark Cavendish
Mathieu van der Poel
rustdag 09/05
4
10/05Avola - Etna
Semi Bergetappe
172 km
Lennard Kämna
Juan Pedro López
5
11/05Catania - Messina
Semi Bergetappe
174 km
Arnaud Démare
Juan Pedro López
6
12/05Palmi - Scalea
Vlak
192 km
Arnaud Démare
Juan Pedro López
7
13/05Diamante - Potenza
Bergetappe
196 km
Koen Bouwman
Juan Pedro López
8
14/05Napels - Napels
Vlak
153 km
Thomas De Gendt
Juan Pedro López
9
15/05Isernia - Blockhaus
Bergetappe
191 km
Jai Hindley
Juan Pedro López
rustdag 16/05
10
17/05Pescara - Jesi
Vlak
196 km
Biniam Girmay
Juan Pedro López
11
18/05Santarcangelo di Romagna - Reggio Emilia
Vlak
203 km
Alberto Dainese
Juan Pedro López
12
19/05Parma - Genua
Semi Bergetappe
204 km
Stefano Oldani
Juan Pedro López
13
20/05Sanremo - Cuneo
Semi Bergetappe
150 km
Arnaud Démare
Juan Pedro López
14
21/05Santena - Turijn
Bergetappe
147 km
Simon Yates
Richard Carapaz
15
22/05Rivarolo Canavese - Cogne
Bergetappe
177 km
Giulio Ciccone
Richard Carapaz
rustdag 23/05
16
24/05Salò - Aprica
Bergetappe
202 km
Jan Hirt
Richard Carapaz
17
25/05Ponte di Legno - Lavarone
Bergetappe
168 km
Santiago Buitrago
Richard Carapaz
18
26/05Borgo Valsugana - Treviso
Vlak
156 km
Dries De Bondt
Richard Carapaz
19
27/05Marano Lagunare - Santuario di Castelmonte
Bergetappe
178 km
Koen Bouwman
Richard Carapaz
20
28/05Belluno - Passo di Fedaia
Bergetappe
168 km
Alessandro Covi
Jai Hindley
21
29/05Verona - Verona
tijdrit
17,4 km
Matteo Sobrero
Jai Hindley