Ga naar de inhoud

Racing is voor het eerst in 81 jaar hockeykampioen bij de mannen, treurnis bij Gantoise

Racing verovert de titel.

Racing is er voor het eerst sinds 1941 en de 6e keer in zijn bestaan in geslaagd om de Belgische titel te bemachtigen in het mannenhockey. In een spannende terugwedstrijd van de finale was het met 3-2 te sterk voor Gantoise, nadat de heenmatch op een 2-2-gelijkspel geëindigd was.

Eerst Gantoise, maar dan Racing

Racing begon in Louvain-la-Neuve sterk aan de finale, die doorlopend in een hoog tempo gespeeld werd.

 

Maar Gantoise, wachtend op een eerste titel sinds 1921, nam het commando al snel over. Net voor het einde van het eerste kwart werkte Arthur de Borrekens de bal met een spectaculaire duik in doel, 0-1. Even later strandde een poging van Gantoise op de paal, geluk daar voor Racing.

 

Gantoise moest even wat gas terugnemen en daar profiteerde Racing net voor de rust optimaal - en verrassend - van. Tanguy Cosyns herstelde met een vederlicht tikje het evenwicht, 1-1.

 

In het derde kwart draaide Racing de wedstrijd helemaal om. Cédric Charlier lag tot tweemaal toe aan de basis van de Racing-goals. Cosyns scoorde de 2-1 met een strafcorner en de 3-1 met een strafbal.

 

Gantoise leek verslagen, maar in een prangend slot schudde Antoine Kina nog een heerlijk nummertje uit zijn stick. De international bood De Borrekens de 3-2 op een schoteltje aan. 

 

Een strafcorner 20 seconden voor tijd kon Gantoise nog naast Racing helpen, maar zo ver kwam het niet. De bal ging er niet in en Racing kon met zijn fans aan het feest beginnen.

 

"Wat een weken zijn het geweest", zei Racing-speler Victor Wegnez. "We hebben het in de play-offs gedaan zoals Real Madrid in de Champions League voetbal: vanuit een verslagen positie telkens teruggekeerd."

 

"Gantoise was in de heenmatch van de finale 10 keer beter dan wij, maar toch werd het 2-2. En nu keren we terug na een 0-1-achterstand... Dit gaan we vieren, het zal een groot feest worden!"

 

"Ik heb drie dagen vrij voor ik verwacht word voor trainingen met de nationale ploeg. Die drie dagen zal ik nodig hebben om te recupereren (lacht)."

Léopold klopt Mechelse en stelt behoud veilig

Nog even dit meegeven: Racings stadsgenoot Léopold Ukkel speelt ook volgend seizoen in de hoogste afdeling. 

 

Léopold moest door een straf barragewedstrijden spelen voor het behoud en daar slaagde het vrij makkelijk in. Tweedeklasser Mechelse ging twee keer voor de bijl, met 6-2 en 1-6.

hockeyfinale mannen 2021-2022
Gantoise Racing 2-2
Racing Gantoise 3-2

Foto's:

hockeyfinale racing - gantoise
17:44
Racing is kampioen!

Gantoise heeft niet meer kunnen stunten. Bij 3-2 is het gebleven. In een boeiende slotfase sleepte Kina nog een strafcorner uit de brand, maar die konden de Gentenaren niet benutten.

Racing uit Ukkel is kampioen, voor het eerst in 81 jaar!

17:29
17:28
3-2!

Het wordt nog spannend! Antoine Kina dribbelt zichzelf knap de cirkel binnen en biedt de aansluitingstreffer op een schoteltje aan bij De Borrekens, die na de 0-1 nu ook de 3-2 scoort.

Nog een dikke 11 minuten, we hebben weer een wedstrijd! 

17:22
17:21
17:20
Einde kwart 3: 3-1

Racing heeft de match in het derde kwart helemaal laten kantelen. Cédric Charlier mag de ommekeer op zijn naam schrijven, want hij lag aan de basis van de 2-1 én 3-1.

Met een strafcorner scoorde Cosyns de 2-1 en met een strafbal dikte diezelfde Cosyns de score een paar tellen later aan tot 3-1.

Kan Gantoise nog een vuist maken? Er rest weinig tijd, nog slechts één kwart... 

16:45
16:44
Rust: 1-1

Racing is warempel op gelijke hoogte gekomen. Net voor de rust herstelde Tanguy Cosyns het evenwicht met een vederlicht tikje van dichtbij, 1-1.

Gantoise was op dat moment al een tijdje duidelijk de betere ploeg, met naast de 0-1 ook nog een bal tegen de paal.

16:25
16:24
Einde kwart 1: 0-1

Gantoise komt net voor het einde van kwart 1 op voorsprong. Arthur de Borrekens werkt de bal met een spectaculaire duik in doel: 0-1.

Racing was goed aan het duel begonnen, maar gaandeweg nam Gantoise het commando over.

16:00
De terugmatch is begonnen

Racing en Gantoise zijn eraan begonnen. Gisteren speelden de teams gelijk tegen elkaar (2-2), wat wordt het vanmiddag in een zonnig en stemmig Louvain-la-Neuve?

07/05/22
17:48
Racing toont veerkracht in 1e finaleduel

De titelfinale in het hockey zal pas morgen beslist worden. De eerste confrontatie tussen Gantoise en Racing is uitgedraaid op een 2-2-gelijkspel.

Gantoise was voor het grootste gedeelte van de wedstrijd de betere ploeg en ging verdiend rusten met een 2-0-bonus.

Maar na de rust knokte Racing zich langszij. Een goal van Charlier aan het einde van het 3e quarter luidde de ommekeer in. Drie minuten voor tijd tekende Cosyns na een strafcorner voor de gelijkmaker.

Zondag kijken Racing en Gantoise elkaar opnieuw in de ogen. Dan weten we wie kampioen wordt.

05/05/22
20:49
Gantoise staat zowel bij de mannen als de vrouwen in de hockeyfinale
14:56
Wie kroont zich tot landskampioen hockey?

In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Racing dit weekend om het kampioenschap. Zaterdag om 16 uur spelen ze de heenmatch, zondag om 16 uur volgt de terugmatch.


Op deze pagina houden we u op de hoogte van de finale.

14:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.