Harm Ottenbros (78), wereldkampioen wielrennen in Zolder 1969, is overleden

 do 5 mei 2022 12:31
" "
Harm Ottenbros werd onverwacht wereldkampioen in Zolder in 1969: hij klopte de Belg Julien Stevens in de spurt.

De Nederlandse wielerwereld rouwt om Harm Ottenbros. Het hoogtepunt van zijn carrière lag in ons land: in 1969 werd hij in Zolder volkomen onverwacht wereldkampioen. Hij klopte onze landgenoot Julien Stevens in een spurt met zijn tweeën.

De Nederlandse bond (KNWU) meldde vanochtend dat Ottenbros op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Strijen overleden is.

Voor zijn WK-triomf won Ottenbros 2 ritten in de Ronde van Zwitserland en een rit in de Ronde van België. In Zolder had België met de oude Rik Van Looy en de jonge Eddy Merckx de 2 beste ijzers in het vuur, maar de 2 gunden elkaar het succes niet.

Zo raakte Merckx-knecht Julien Stevens voorop met de Nederlander Harm Ottenbros. De twee zouden om de regenboogtrui sprinten, de 24-jarige Ottenbros haalde het met een half wiel.

Veel leverde zijn carrière niet meer op. Hij won nog een rit in de Ronde van Luxemburg en de GP Stad Vilvoorde. Door blessureleed kwam hij amper nog aan wedstrijden toe, in 1976 nam hij gedesillusioneerd afscheid van zijn sport.