Ga naar de inhoud

Wordt Knighton de nieuwe Bolt? "Hij doet ons alleszins dromen van een nieuwe sprintsensatie"

Erriyon Knighton in actie op de Olympische Spelen in Tokio.

Erriyon Knighton, onthoud die naam. De 18-jarige Amerikaan liet vorig weekend van zich horen toen hij een snellere 200 meter liep dan Usain Bolt op die leeftijd. Eline Berings en Cédric Van Branteghem zijn onder de indruk.

Ex-atleten Eline Berings (100 meter horden) en Cédric Van Branteghem (200, 400 en 4x400 meter) hebben zelf Usain Bolt zien schitteren, nu is er Erriyon Knighton. Het is nog pril, maar met 19"49 liep hij de snelste 200 meter als 18-jarige.

 

"Bijzonder straf", verwoordt Berings het. "Fenomenaal", vindt Van Branteghem.

 

Berings: "Hij loopt niet alleen erg hard op zijn 18e, het is ook nog eens de snelste chrono in 10 jaar. En nog specialer: Knighton loopt die tijd in het begin van het seizoen, terwijl andere atleten nog volop aan het trainen zijn. Dat vind ik het strafste."

 

Van Branteghem: "Het gemak waarmee hij loopt, doet denken aan Bolt. In zijn beste jaren dan, want op zijn 18e liep hij nog als een slungel."

 

"Neen, die had zo'n grote sprong nog niet gezet op zijn 18e", stelt Berings, die nog een bedenking maakt.

 

"In de Verenigde Staten durven ze wel eens met te veel meewind lopen. Als je dan uit de bocht komt, vlieg je."

Knighton loopt die tijd in het begin van het seizoen, terwijl andere atleten nog volop aan het trainen zijn. Dat vind ik het strafste.

Eline Berings

Nieuwe atletiekgeneratie?

Op de Olympische Spelen in Tokio sprintte Erriyon Knighton al naar een 4e plaats op de 200 meter. Eline Berings: "Hij doet ons dromen van misschien wel een nieuw tijdperk in de sprint."

 

"Ik kijk echt al uit naar de kampioenschappen in de zomer. Het gaat goed met onze sport. In het kogelstoten zie je wereldrecords, op de sprintnummers zie je gigantische prestaties,..."

 

"Nu hebben we opnieuw grote figuren zoals Bolt nodig. Zij kunnen het grote publiek aanspreken."

 

Van Branteghem: "De 100 en 200 meter blijven de koninginnennummers waarvan gedroomd wordt. Zet Knighton naast Warholm, Duplantis en McLaughlin en je hebt een nieuwe atletiekgeneratie die doet dromen."

 

Volgende zomer mag Knighton zich nog eens laten zien. Dan vindt in eigen land het WK atletiek plaats.