Ga naar de inhoud

Gehoord in De Tribune: "Voetbalclubs zijn een koopje volgens Amerikanen"

Christian Pulisic is een Amerikaanse speler van Chelsea.

Chelsea staat te koop en komt meer dan waarschijnlijk in handen van Amerikaanse investeerders. Geen toeval, weet Dries Bervoet. "Ze bekijken het als een nieuwe opportuniteit om winst te maken", vertelt de journalist van De Tijd deze week in onze podcast De Tribune.

Amerikaanse investeerders zijn overgegaan tot een stormloop in het Europese voetbal. In ons land zijn onder meer Oostende en onlangs nog Standard overstag gegaan. In Engeland wappert de Stars & Stripes-vlag al een tijd op het stadion van Manchester United.

 

Binnenkort wellicht ook bij het Chelsea van Romelu Lukaku. Het ziet er sterk naar uit dat de Russische eigenaar Roman Abramovitsj verkoopt aan een Amerikaans investeringsfonds.

 

Vanwaar die interesse in soccer? "Niet enkel om prijzen te pakken of om hun ego te strelen, zoals de bazen van PSG of Manchester City", legt Dries Bervoet uit in De Tribune. "Neen, Amerikanen bekijken het als een investering die ook geld moet opleveren."

 

"In de Amerikaanse sportindustrie gaat het erg commercieel aan toe. En nu zien ze een mogelijkheid om ook geld te verdienen met voetbal."

 

"Amerikanen zullen ook niet blindelings en ongelimiteerd in een club investeren. Ze doen dat aan de hand van data."

Amerikanen zullen niet blindelings en ongelimiteerd in een club investeren. De investering moet ook geld opleveren.

Dries Bervoet

Chelsea van 5 naar 10 miljard?

Het investeringsfonds rond Todd Boehly, mede-eigenaar van basketbal- en honkbalploegen in Amerika, wil zo'n 5 miljard euro in Chelsea pompen. Met 3 miljard worden de Amerikanen de nieuwe eigenaar, met de overige 2 miljard willen ze de club grondig vernieuwen.

 

Een smak geld, maar de investering waard. Bervoet: "Amerikanen bekijken voetbalclubs in Europa nog als een koopje en een mooie opportuniteit om winst te maken", weet Dries Bervoet. "Volgens de man die de verkoop van Chelsea mee begeleidt, is de club over enkele jaren 10 miljard waard."

 

"Altijd hoor je hetzelfde verhaal: Amerikanen vinden dat voetbalclubs slecht gerund worden. En dat in de grootste sport ter wereld. In verhouding tot de populariteit brengt voetbal veel te weinig op."

 

Dan doen Amerikaanse sporten het veel beter. Bervoet: "Kijk naar het american footballkampioenschap NFL. Daar draaien de teams met z'n allen 14 miljard dollar omzet. Momenteel staan de Denver Broncos te koop voor 4 miljard dollar. En die club geniet lang niet de status van Chelsea in het voetbal."

Het investeringsfonds rond de Amerikaan Todd Boehly ligt in poleposition om Chelsea over te nemen.

Nieuw leven in de Super League?

Een nieuwe voetbalcompetitie zoals de Europese Super League klinkt als muziek in de oren voor Amerikanen. "Zij zullen daar zeker een model in zien", denkt Dries Bervoet.

 

"Met de Super League maak je een NFL van het voetbal: een semigesloten competitie waar clubs inkomsten en talent met mekaar delen. Op die manier creëren ze een product dat je wereldwijd kan verkopen."

 

"Amerikanen zullen die Super League mee van de grond willen krijgen", besluit de journalist van De Tijd in De Tribune.

Barcelona is een van de voorstanders van een Super League.

Beluister de hele aflevering van De Tribune

 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de app van Sporza, klik daarvoor bovenaan de navigatie op "podcasts".