Ga naar de inhoud

De voordelen van belofteteams in 1B: "Moeten spelers niet uitlenen om ze profervaring te geven"

De beloften van Genk staken er afgelopen seizoen bovenuit.

Genk, Anderlecht, Club Brugge en Standard. Dat zijn de ploegen die volgend seizoen hun belofteteams in 1B aan het werk zullen zien. Iets waar heel wat topclubs al langer vragende partij voor zijn want zij zien het als een ideale stap voor hun spelers richting A-kern.

Club NXT ging gisterenavond met 0-2 winnen op het veld van kampioen Genk. En zo kwam er op de laatste speeldag van de beloftecompetitie nog een einde aan de ongeslagen reeks van Genk. En toch waren beide teams achteraf tevreden want ze zien elkaar volgend seizoen terug in 1B.

 

"We vragen dat samen met andere clubs al 15 jaar, dus we zijn blij dat het er nu komt", vertelt Roland Breugelmans, algemeen directeur van de Academie in Genk. "Nu hebben de beloften te weinig tegenstand. Dit blijft toch een jeugdcompetitie, op maandagavond, met 18- en 19-jarigen tegen elkaar. En dat is geen weerspiegeling van het volwassen voetbal bij ons eerste elftal."

 

Trainer Hans Somers beaamt: "1B is een nieuw platform voor de verdere ontwikkeling van de spelers. Nu is de stap voor sommige jongens toch nog groot naar 1A. Dat wil niet zeggen dat ze die stap niet kunnen zetten, maar een tussenstap is toch heel belangrijk. Daar is het echt voetbal voor volwassenen en dat is een fantastische uitdaging."

Ik ben ervan overtuigd dat spelers nu niet meer naar de tweede klasse in Nederland zullen gaan, bijvoorbeeld.

Roland Breugelmans, KRC Genk

Met de beloften in 1B hopen de clubs hun talent langer bij hen te kunnen houden. "Nu moesten we jongens gaan uitlenen, denk maar aan Dante Vanzeir, Siebe Schrijvers, Jelle Vossen in het verleden. We willen ze in eigen handen houden, met onze eigen staf. En 1B is daar het ideale platform voor."


"Ik ben ervan overtuigd dat ze nu niet naar de tweede klasse in Nederland zullen gaan bijvoorbeeld. De grote bedoeling is dat we ze dan de hele week hier hebben om te kijken of ze een plaats in die A-kern kunnen bemachtigen. Dat is het doel: jongeren in de A-kern krijgen. Sommigen kunnen die stap op 17 jaar zetten, sommigen op 20 en bij Leandro Trossard was dat op 22. 1B is de ideale tussenstap die we al jaren gemist hebben."

"Als je 20 keer écht meedoet bij de A-ploeg, dan hoor je niet meer thuis in 1B"

"Vorig jaar waren we wel wat jaloers op Club NXT", geeft trainer Somers toe. "Een aantal jongens zoals Maxim De Cuyper en Thomas Van Den Keybus hebben hun evolutie nadien voortgezet bij Westerlo. En ik weet niet of dat anders zo snel was gebeurd."

 

Het enige waar nog wat onduidelijkheid over is, zijn de regels rond wie speelgerechtigd zal zijn. Daar wordt volgende maand over gestemd. Voorlopig zouden spelers die jonger zijn dan 23 en die al 15 keer minstens een helft hebben meegespeeld bij de A-ploeg afvallen, voor spelers die jonger zijn dan 20 jaar zijn dat 20 matchen. 

 

Maar wordt er daarbij naar de hele carrière gekeken of alleen naar het lopende seizoen? Of wordt er overgeschakeld naar een systeem met percentages? Zodat wie in 2/3e van de matchen bij de A-kern meedeed, afvalt.

 

Bij Genk wordt er dan al snel gekeken naar de inzetbaarheid van de 19-jarige Luca Oyen. "Met die regel van 20 matchen met meer dan 45 minuten in het huidige seizoen, kunnen wij leven", vertelt Breugelmans. "Dan hoor je ook niet meer thuis in 1B. Maar als dat telkens maar invalbeurten zijn van 10 minuten, dan mag hij absoluut datzelfde weekend nog aantreden in 1B."


Hans Somers: "Ik vind het fantastisch voor Luca hoe hij nu bezig is. Dus het pikt niet als ik hem niet meer zou mogen gebruiken in 1B. Ik ben trots. Het is net de bedoeling om zoveel mogelijk jongens op dat niveau te krijgen. En dan komen er in mijn ploeg wel nieuwe talenten aan, er is genoeg volk in de diepte en de breedte bij Genk."

Luca Oyen speelde al 22 keer mee bij de A-ploeg dit seizoen.

Club NXT heeft ervaring in 1B: "Vooral mentaal ook een enorm leermoment"

Club NXT is de ploeg met ervaring op 1B-niveau, al was dat niet eenvoudig. Ze wonnen amper twee wedstrijden, maar toch kijkt Cisse Sandra daar bijvoorbeeld positief op terug. "We hebben daar vorig seizoen al eens van geproefd en als team en als speler leer je daar heel veel."

 

"Vooral fysiek is dat verschil heel groot. Maar ook mentaal heb ik er veel stappen gezet want zo vaak verliezen, dat is lastig, zeker voor zo'n jonge ploeg. Dat was een gigantisch leermoment."

 

"Ik hoop dat we komend seizoen kunnen tonen dat we fysiek al vooruitgang hebben gemaakt en dat we niet de hele tijd opnieuw verliezen."

 

Sandra speelde intussen ook al in de Jupiler Pro League. Heeft dat jaartje 1B hem geholpen om nadien de stap naar de A-kern te zetten? "Misschien wel. Er is nog een verschil, maar dat zal misschien wel getoond hebben dat ik het niveau van de A-kern heb."

 

(Lees voort onder de video.)

"Het zou zonde zijn om ons eigen talent veel te snel uit 1B te zien vliegen"

Ook voor Club Brugge was het ticket voor 1B een absolute must. "We willen onze jongens alle kansen geven om zich maximaal te ontplooien", vertelt trainer Rik De Mil. "We hebben vorig jaar gezien dat ze enorme progressie hebben geboekt daar."

 

"Je ziet dat aan de spelers die nu meetrainen met het eerste elftal, die hebben al meer maturiteit. Ze zijn ook mentaal een pak sterker geworden."

 

"Je mag niet vergeten dat we ons vorig jaar niet echt hebben kunnen voorbereiden op 1B. We speelden toen met een heel jong elftal, te jong. En in het begin was het heel moeilijk om er echt een wedstrijd van te maken tegen die profploegen. In de tweede helft van het seizoen is dat wel tegen bijna elke ploeg gelukt en hebben we ook punten gepakt. Alleen tegen Union is dat niet gelukt, maar ik denk dat het nu wel duidelijk is waarom."

 

Club juicht het toe dat er nu nog andere belofteteams bij zullen zijn. "Er is ook een competitie onderling. We mogen niet laatste worden. Zo is de druk ook hoger om resultaat te halen zodat we niet terugvallen naar amateur."

Het is ook een beetje een uitdaging bij de jongeren om geduld op te brengen. Ik merk dat ze al op hun 16 of 17 jaar naar een eerste ploeg willen.

Rik De Mil, Club Brugge

Ook bij Club NXT zien ze 1B als een bindmiddel voor eigen talent. "Het is ook een beetje een challenge bij de jongeren om geduld op te brengen. Ik merk dat jongeren soms te snel willen gaan. Ze willen al op 16 of 17 jaar naar een eerste ploeg in 1B of 1A."

 

"Het is goed dat de regels voor ons in 1B de jonge Belgische talenten zullen beschermen, je moet met een heel aantal Belgisch opgeleide spelers in je kern zitten. Het is toch de bedoeling om kansen te geven aan jonge Belgen."


"Maar we moeten ook denken aan de spelers die heel vaak in de selectie van de A-kern zitten, zoals een Cisse Sandra, en die daardoor eventueel niet meer zou mogen spelen in 1B. Dat zou jammer zijn want hij heeft die matchen in 1B ook nog nodig.  Dat is niet alleen zo voor Club Brugge, maar ook bij Anderlecht bijvoorbeeld. We moeten naar het algemene belang kijken. Het zou zonde zijn om ons eigen talent veel te snel uit 1B te zien vliegen door een aantal selecties bij de eerste ploeg."

De beloften van Club Brugge.