Ga naar de inhoud

Allez l'Union filmde vurige speech van Mazzu voor eerste match tegen Brugge: "Ons hart is belangrijker dan eender welk budget"

 di 3 mei 2022 17:07
Felice Mazzu gaf een vurige speech voor de wedstrijd tegen Club Brugge.

Vijf weken lang kan u op Canvas en VRT NU kijken naar de nieuwe docureeks "Allez l'Union". Documentairemaker Bart Aerts volgde Union in hun wonderjaar in eerste klasse en neemt ons mee achter de schermen. Dit zijn 3 opvallende passages uit de eerste aflevering.

Invincibles avant la lettre

Veel jonge voetbalfans zullen waarschijnlijk de rijke geschiedenis van Union niet kennen. De club viert dit jaar haar 125-jarige bestaan en was de meest succesvolle voetbalploeg in België voor de Tweede Wereldoorlog.

 

Ze hebben al 11 landstitels op hun naam staan. Komt daar binnenkort een twaalfde bij? 

 

De ploeg die Union grote faam bracht, was "Union 60". Die naam verwijst naar de ploeg die actief was tussen 1933 en 1935. Ze verloren gedurende 60 wedstrijden in de competitie geen enkele partij.

Spelen als leeuwen

Na 48 jaar wachten, speelt Union voor het eerst weer een thuismatch in eerste klasse. In de eerste match konden de spelers al winnen op Anderlecht, nu wacht een andere klepper: Club Brugge.

 

"Allez l'Union" kon de speech van trainer Felice Mazzu filmen voor de match tegen Brugge. Hij pepert zijn jongens in dat ze moeten spelen als leeuwen en dat het hart belangrijker is dan een groot budget.

Het financiële plaatje moet kloppen

"Toen Union kampioen werd in 1B, dacht ik: het is een sportieve verrijking en goed voor hartje Brussel maar economisch wordt het een moeilijk verhaal", vertelt sporteconoom Wim Lagae.

 

Dankzij de promotie kan Union wat meer snoepen van de televisierechtenpot en van het sponsorgeld, maar de schuldenberg van 30 miljoen euro blijft een probleem. 10 inkomende transfers en bonussen voor sterspelers zoals Dante Vanzeir zijn geen opties voor de club.