Ga naar de inhoud

"Geen Rusland in Europees voetbal is kwestie van principe én veiligheid"

Michael Verschueren is bestuurder van Anderlecht en zetelt in het UEFA Club Competitions Committee.

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft gisteren alle Russische ploegen geweerd uit het Europese voetbal volgend seizoen, zowel in de clubcompetities als wat de nationale mannen- en vrouwenploegen betreft. Michael Verschueren, die in het UEFA Club Competitions Committee zetelt als afgevaardigde van Anderlecht, geeft duiding in De Ochtend: "Het gaat om een veiligheids- én principekwestie."

Door de oorlog die Rusland in Oekraïne voert, weerde de UEFA deze lente al de Russische deelnemers die nog in Europa actief waren én mocht de nationale mannenploeg geen WK-barrages spelen. Volgend seizoen wordt die lijn nog strenger doorgetrokken.

"Ik denk dat het een heel rationele beslissing is die deels te maken heeft met de veiligheid en deels met de internationale context."

"De internationale context laat Russische ploegen in Europese competities totaal niet toe. Daarbovenop krijg je ook provocaties als je die teams laat deelnemen, omdat er zo'n polemiek is ontstaan door de oorlog", legt Verschueren uit.

"Fans zullen zich zodanig uiten dat het onmogelijk is om die clubs deel te laten nemen. Ik denk dat er heel veel rellen zouden ontstaan. Het zou onveilig zijn om in die omstandigheden voetbal te spelen."

"Russische clubleiders zijn niet tevreden over conflict"

De regel is ook uitgevaardigd om clubs te straffen. Worden de juiste personen gestraft? "Ik wil het niet zover drijven om te stellen dat de clubs verantwoordelijk zijn, ze maken deel uit van een breder geheel."

Verschueren kent een aantal van de Russische clubleiders. "Die zijn helemaal niet tevreden met het conflict. Ze hebben bij het TAS (het Internationaal Sporttribunaal, red) geen beroep aangetekend tegen de beslissingen van UEFA. Dat zegt heel veel over hun realiteitszin. Ze begrijpen heel goed dat ze deze sancties niet niet kunnen aanvaarden."

De clubleiders roeren zich evenwel niet in eigen land: "We weten allemaal dat Rusland geen kritiek duldt. Je zal daar dan ook heel weinig over lezen of weinig kritiek horen uit de hoek van de clubs."

"Topspelers trekken weg uit Rusland"

De impact zal natuurlijk ook sportieve gevolgen hebben. Door de Europese ban ziet Verschueren de kans reëel dat topspelers Rusland zullen verlaten. "Al denk ik dat er vandaag al een aantal spelers is die zich niet kan vinden in wat zich daar afspeelt."

De uitsluiting van Rusland heeft ook sportieve gevolgen voor de Europese ranking. "Maar als Belgische clubs hebben we er geen voordeel bij dat Rusland, dat boven ons staat, niet mag deelnemen. Volgend jaar heeft België nog steeds een rechtstreeks geplaatste club voor de Champions League en een tweede die voor een Champions League-ticket kan strijden."

"Vanaf het seizoen erna belanden we op de 13e plaats. Door het wegvallen van de Russen zal dat de 12e plaats zijn, maar dat betekent nog steeds dat we geen rechtstreekse deelnemer hebben aan de Champions League gedurende één seizoen. Het seizoen daarop zijn we er in principe  weer bij. Dan zouden we volgens de huidige simulaties weer de 10e plaats bekleden."