Renner beschuldigd van massaval in Luik doet zijn verhaal: "Stop met die compleet foute interpretaties"

De zware val in Luik-Bastenaken-Luik zindert na. Achteraf kreeg Jérémy Cabot door enkele collega's de schuld in de schoenen geschoven, met heel wat kritiek op sociale media tot gevolg. De Franse renner verdedigt zich nu in een statement: "Ik heb nooit onverantwoorde risico's genomen."

Hij was het eerste dominosteentje dat ten val kwam... en dus ook de rest van het peloton met zich meesleurde.

 

Jérémy Cabot hield aan zijn zware val een gebroken sleutelbeen over en wordt een van de komende dagen geopereerd. Na de klassieker wees onder meer Tom Pidcock de Fransman als hoofdschuldige aan. "Een renner van TotalEnergies nam onverantwoorde risico's in de afdaling om plaatsen te winnen", klonk het bij de Brit. "Hij riskeerde zijn eigen leven en dat van alle anderen. Onacceptabel."

 

Volgens Cabot klopt die versie van de feiten allerminst. Maar omdat heel wat anderen zijn verhaal niet kenden, kreeg hij een storm van kritiek over zich heen op sociale media.

 

Cabot verdedigt zich nu in een statement.

 

"Naast de fysieke letsels, lees ik commentaren die op zijn minst onaangenaam zijn, helemaal fout zelfs", begint hij.

 

"Ik was effectief de eerste die viel in Luik-Bastenaken-Luik. Een renner die van achter mij kwam, forceerde de doorgang terwijl ik helemaal rechts zat in het wiel van de Bora-renners. Maar daar was geen plaats voor twee man. Ik raakte het wiel van de collega voor mij, had geen tijd om te remmen. En dan was het chaos in een kwartseconde."

Mijn ploegmaats, mijn team en mijn naasten weten dat ik de gevaren mijd in het peloton.

Jérémy Cabot

"Maar ik heb geen onverantwoorde risico's genomen", gaat Cabot verder. "Mijn ploegmaats, mijn team en mijn naasten weten dat ik de gevaren mijd in het peloton. Ze weten dat ik geen heethoofd ben. Ik wacht nooit tot het allerlaatste om te remmen. NOOIT."

 

"En ik ben voorzichtiger geworden sinds ik twee jaar geleden papa werd. Ik heb altijd mijn collega's in het peloton, mijn familie en mijn gezondheid gerespecteerd. ALTIJD."

 

"Alsjeblieft, stop met interpretaties te doen en die te delen. Ik leef mee met de mensen die gevallen zijn achter mij. Respect voor Romain en zijn gebaar richting Julian. Ik stuur mijn krachten (die nog resten) naar de mensen die beginnen aan hun herstel. Zorg voor jezelf!"

Romain Bardet "geraakt door berichten"

In tegenstelling tot Jérémy Cabot kreeg Romain Bardet bakken lof op sociale media. De beelden dat hij de zwaar gevallen Julian Alaphilippe toesnelde, gingen viraal.

 

De Fransman plaatste vandaag nog eens statement op sociale media. "Ik heb het nog altijd moeilijk om onder woorden te brengen wat er gisteren gebeurd is", aldus Bardet. "De angst op de gezichten en de gekneusde lichamen na de val. Ik denk aan iedereen die zijn leven voorbij heeft zien flitsen."

 

"Het gefluit van het peloton maakte plaats voor chaos, het geluid van ontploffend materiaal en gehuil van mensen. Ik ben erg geraakt door jullie berichten, maar ik denk eerlijk gezegd dat iedereen in deze situatie hetzelfde had gedaan. Er is geen concurrentie als er levens in gevaar zijn."