Ga naar de inhoud

Karl en José leggen het voorjaar neer: "Prijs-kwaliteit was Intermarché-Wanty-Gobert de beste ploeg"

Biniam Girmay won Gent-Wevelgem.

Het is weer voorbij dat mooie wielervoorjaar. Het was een voorjaar vol verrassende wendingen en vooral vol mooie winnaars. Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer beleefden het voor het eerst samen in de commentaarcabine en blikken nog een keer terug.

"Matej Mohoric zal die afdaling niet nog eens drie keer zo kunnen rijden"

"Het was een goed voorjaar, maar wel een met wat haken en ogen", vertelt José De Cauwer aan Karl Vannieuwkerke. "Je had renners die uitvielen, je had heel veel ziektes en heel veel problemen. We dachten dat corona voorbij was, maar dat bleek dan uiteindelijk toch niet helemaal waar te zijn."

 

Als we het voorjaar opdelen in de monumenten zien we eerst de zege van Matej Mohoric in Milaan-Sanremo. "Hij wint op een heel speciale manier, ik zou het hem niet nadoen. Hem volgen was een groot risico voor lijf en leden. Hij moet dat ook geen drie keer meer doen, want dat gaat ook geen drie keer meer zo goed aflopen."

 

In Sanremo had je ook de rentree van Mathieu van der Poel. Hij werd daar derde en won daarna Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen, het tweede monument. "Hij is zeker een van de mannen van het voorjaar."

 

"Dylan Van Baarle werd tweede en wint dan Parijs-Roubaix na een geweldige solo. Dat was echt geweldig, geweldig, geweldig. Je weet van Van Baarle dat hij een goeie renner is, maar je zet hem toch niet in de lijstjes vooraf. Je weet dat hij goed is en dat het ooit zou kunnen gebeuren en dan is het plots zover. Nu zal hij er in alle pronostieken wel bijstaan."

 

Maar een van de momenten van het voorjaar kwam niet in een monument maar in Gent-Wevelgem met de zege van Biniam Girmay. 

 

"Eigenlijk hebben wij en de ploeg hem ontdekt in de E3 Harelbeke. Die prestatie was misschien nog straffer. En in Gent-Wevelgem zie je dan iets wat je nog nooit in je leven gezien hebt. Dan denk je aan de perspectieven die dat biedt voor de toekomst."

 

"Nu kijk je ook al uit naar zijn volgende koersen. Het is een renner die we met argusogen zullen blijven volgen.”

Matej Mohoric wint Milaan-Sanremo.

"Ik durf nu niet te zeggen dat Evenepoel géén ronderenner is"

Het lijstje met monumenten in het voorjaar eindigt in Luik met de zege van Remco Evenepoel. Is hij nu een eendagscoureur of een ronderenner? "Hij is gewoon een heel goeie renner", vat José De Cauwer het samen.

 

"Hij kan perfect ooit wereldkampioen worden en dit soort wedstrijden winnen. Maar om dan te zeggen hij kan nooit een grote ronde daar moeten we toch nog mee wachten hoor."

 

"Hij is 22 jaar en heeft wat achterstand door die val. Er zijn voorbeelden zoals Pogacar en Bernal, maar het kan perfect dat hij binnen drie jaar pas de maturiteit heeft om dat drie weken vol te houden. En als dan het parcours meevalt voor hem, dan durf ik niet te zeggen dat het niet zal gebeuren."

 

"Om een grote ronde te winnen moet je compleet zijn, en dat is hij. Voorlopig zit er altijd nog een "jour sans" in bij Evenepoel, maar dat kan er net zo goed nog uitgaan."

 

"Pogacar zal ook niet altijd meedoen", denkt Karl Vannieuwkerke. "Dat hebben we nu in Luik ook gezien. En eens de koers bezig is, houd je met de afwezigen geen rekening meer."

 

José De Cauwer: "We hadden ook van Pogacar niet gedacht dat hij zou moeten passen op de Muur van Hoei."

Voorlopig zit er altijd nog een "jour sans" in bij Evenepoel, maar dat kan er net zo goed nog uitgaan.

José De Cauwer

"Misschien wil Teuns zelf zijn vorm wel gaan verzilveren"

Als we naar de prestaties van de individuele renners kijken hebben Wout van Aert en Mathieu van der Poel volgens De Cauwer bevestigd. "En we hebben er een paar nieuwe jongens bij."

 

Zo was Dylan Teuns de renner met ongelooflijk veel regelmaat. Hij werd 6e in de Ronde van Vlaanderen, 10e in de Amstel Gold Race, 6e in Luik-Bastenaken-Luik, 8e in de Brabantse Pijl en winnaar in de Waalse Pijl.

 

"Een geweldig voorjaar", benadrukt De Cauwer. "Ik zal niet zeggen dat we hem ontdekt hebben want hij had natuurlijk al fantastische dingen gedaan in de Tour, maar hij heeft wel een nieuwe stap gezet. Zeker op zijn leeftijd, 30 jaar. Normaal zou je er dan al moeten zijn."

 

Hij zou mogen vertrekken bij zijn ploeg Bahrain-Victorius. "Ze hebben wel een pak goeie renners, het is een sterke ploeg in de breedte. Maar je weet niet wat er zich achter de deuren afspeelt daar. Wat moet Teuns kosten bijvoorbeeld. Misschien wil hij deze vorm zelf gaan verzilveren en nog één keer vol aan de bak om een vet contract te tekenen."

 

Er was in de cabine ook lof voor Arnaud De Lie. "Volgens sommigen wordt hij onze beste klassieke coureur in de komende 10 jaar. Ik blijf nog wat voorzichtig, maar hij is goed, heel goed. Hij is sterk en hij durft. Het is een man met karakter en met de voeten op de grond. Voor het Franstalige wielrennen hier in België zou het alleszins fantastisch zijn."

 

De Cauwer: "Ik eindig met een shout-out naar Tim Merlier. Dat is een man die blijft bevestigen."

Dylan Teuns opent zijn armen op de Muur van Hoei.

"De ploeg van het voorjaar? Een moeilijke keuze"

En de ploegen? Welke ploeg heeft het nu het best gedaan? "We zagen een heel goed begin van Lotto-Soudal, met bijvoorbeeld de winst van Maxim Van Gils in de Saudi Tour. Toen dachten we dat die ploeg vertrokken was, maar ja..."

 

"De Omloop werd dan gedomineerd door Jumbo-Visma. En dan dachten we dat die ploeg alles kapot zou rijden, maar dat is ook niet gebeurd. Dat komt natuurlijk ook door het coronaverhaal van Wout van Aert."

 

"En dan was er Quick Step-Alpha Vinyl. Zij winnen met Jakobsen Kuurne-Brussel-Kuurne, dat was fantastisch, maar toen kwam het grotere werk."

 

Dus dan kom je uit bij Ineos en Intermarché-Wanty-Gobert. "Als we spreken over de ploeg die prijs/kwaliteit het beste gerendeerd heeft dan komen we met voorsprong uit bij Intermarché-Wanty-Gobert."

 

"Maar in absolute vorm verbleken die prestaties misschien wel nog bij die van Ineos." 

De Omloop werd gedomineerd door Jumbo-Visma en toen dachten we dat die ploeg alles kapot zou rijden, maar dat is ook niet gebeurd. Dat komt natuurlijk ook door het coronaverhaal van Wout van Aert.

Wout van Aert en Tiesj Benoot in de Omloop Het Nieuwsblad.