Ga naar de inhoud

Titelverdediger Mark Selby sneuvelt na recordmatch tegen Yan Bingtao op WK snooker

Verrassing in Sheffield.

Voor Mark Selby zit het WK snooker er na twee ronden al op. De titelverdediger schitterde af en toe  tegen de Chinees Yan Bingtao, maar gaf te veel weg en moest na een zenuwslopende wedstrijd afdruipen: 13-10. Het 22e frame duurde maar liefst 85 minuten, een record op het WK.

Mark Selby zal zijn wereldtitel niet verlengen. De 38-jarige Engelsman werd zaterdag in het Crucible Theatre van Sheffield huiswaarts gestuurd na een memorabele wedstrijd tegen Yan Bingtao. 

 

Selby potte nochtans breaks van 54, 54, 50, 54, 83, 132, 64, 131, 86, 117 en 88 weg, maar kreeg weinig lijn in zijn spel en gaf Yan een hoop kansen. Die greep de Chinees ook. Met onder meer drie century-breaks maakte hij het uiteindelijk af.

 

Het 22e frame van het zenuwslopende duel gaat de geschiedenisboeken in als het langste frame ooit gespeeld in de Crucible. Pas na 85 minuten en 22 seconden potte Yan de laatste zwarte bal. Het vorige record stond op 79 minuten en 31 seconden in de partij tussen Gary Wilson en Luca Brecel in 2019.   

 

In de kwartfinales (best of 25) neemt de 22-jarige Yan, in 2021 winnaar van de Masters, het op tegen drievoudig wereldkampioen Mark Williams, die vrijdag zijn landgenoot Jackson Page vlot met 13-3 uitschakelde.  

 

Voor Selby, die de laatste maanden kampte met mentale problemen, volgt dus geen opsteker. Toch reageerde de viervoudige wereldkampioen positief na afloop. "Ik ben trots op mezelf", vertelde hij.

 

"Ik heb lang geworsteld met mezelf en met het spel, ik genoot niet meer van het snooker. Ik ben dit toernooi ingegaan zonder echt te weten wat ik mocht verwachten. Ik voelde dat ik vandaag op verschillende momenten in de wedstrijd de betere was, maar uiteindelijk lukte het niet. Ik ben alvast blij dat mijn spel er weer op vooruit gaat."

Ik heb lang geworsteld met mezelf, maar ik ben blij dat mijn spel er nu weer op vooruit gaat.

Mark Selby

Selby zal dit jaar geen 5e wereldtitel veroveren.

Yan: "Ik weet dat ik het Williams ook moeilijk kan maken"

"Ik kan amper geloven dat ik Selby in een best of 25 verslagen heb", reageerde Yan. "Het was een erg zware match, een enerverende partij, met enorm veel safety play. Vooral dat langste frame was erg vermoeiend."


"Uiteindelijk lagen alle rode ballen tegen de band, maar ik heb gedaan waar Selby zo goed in is: geduldig afwachten en de fouten van de tegenstander afstraffen. De kwartfinale nu? Mark Williams maakte deze week al veel indruk, maar ik heb er vertrouwen in dat ik het ook hem moeilijk kan maken."