Ga naar de inhoud

WK-vloek achtervolgt Brecel: "Wat zijn beste match had moeten worden, werd zijn slechtste"

"Iedereen was verrast, Luca Brecel misschien nog het meest."

De vijfde keer werd niet de goede keer voor Luca Brecel. Opnieuw was de eerste ronde van het WK zijn eindstation in The Crucible. Blijft de WK-vloek aan hem kleven? "Dit zal toch een kras zijn. Hopelijk wordt het snel een litteken", zegt snookercommentator Rudy Bauwens.

"Ik was blind." Het was de enige verklaring die Luca Brecel had voor zijn zwakke partij tegen Noppon Saengkham. Ook Rudy Bauwens heeft niet meteen een antwoord klaar. "Het was een dag waarop het om een of andere reden niet liep", zegt hij. "Dat heeft iedereen verrast, Brecel nog het meest van al."

 

In het tweede frame miste Luca de beslissende zwarte bal. Sloeg die misser hem uit zijn lood? "Dat zal ongetwijfeld een tik zijn geweest", zegt Bauwens. "Maar ik weet niet of het beter zou zijn gegaan als de zwarte bal wel was binnengevallen."

 

"Als ik terugkijk naar zijn vijf wedstrijden tot nu toe in The Crucible, dan was het zijn zwakste partij. Terwijl het eigenlijk zijn beste had moeten zijn, zeker als je kijkt naar zijn vorm."

 

"Het zat allemaal fout: shotkeuzes, balans... Je zag dat hij zich niet goed voelde aan de snookertafel. Na een tijdje begon hij het te forceren, en als dat ook niet lukt, dan raak je gefrustreerd."

 

"Je ziet aan alles dat het Brecel raakt als het niet goed draait. Hij heeft geen plan B, alleen maar een plan A. Mark Selby kan nog altijd een match winnen als het niet draait, Brecel niet. Het is ofwel top, ofwel flop."

Tot voor het WK dacht je: Brecel zit op zijn plaats in de top 16 van de wereld. Gisteren denk je dan: hij hoort niet thuis in de top 50 van de wereld.

Rudy Bauwens

Brecel won dit seizoen de Scottish Open en verloor de finale van het UK Championship. "Hij had ambities op dit WK, terecht ook. Maar het kwam er gewoon niet uit", zegt Bauwens.

 

"Zijn niveau op de Scottish Open was bijzonder goed. Het niveau waarvan je zegt: Brecel zit op zijn plaats in de top 16 van de wereld. Gisteren denk je dan: hij hoort niet thuis in de top 50 van de wereld."

 

"Dat is heel scherp, maar ik stel vast dat andere jongens die op de rand van de top 16 balanceren, meer evenwicht hebben. Kijk bijvoorbeeld naar Anthony McGill, een Schot die altijd onder de radar blijft, maar op het WK staat hij er wel. Dat lijkt bij Brecel niet te lukken."

 

Nochtans leek de loting in het voordeel van Brecel: Noppon Saengkham had hij al twee keer gemakkelijk geklopt. "Op papier zat het goed, maar het is op de snookertafel dat het moet gebeuren", aldus Bauwens. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Brecel moet extra horde nemen op volgend WK"

Luca Brecel raakte nog nooit voorbij de eerste ronde in The Crucible. "Het zal toch een kras zijn. Hopelijk wordt het snel een litteken", vertelt Bauwens. "Ook zijn nederlagen tegen Gary Wilson en Marko Fu op het WK zijn blijven hangen. Dat waren matchen die hij had kunnen en moeten winnen."

 

"Als Luca volgend jaar weer in The Crucible staat, zal iedereen weer beginnen over zijn 5 nederlagen in de eerste ronde. Dat is toch een extra horde die hij moet nemen. Hij zal er alleen over raken, als hij eens goed start."

 

Brecel zal een periode nodig hebben om deze tik te verwerken. "Hij gaat nu zijn huis renoveren en daar zijn thuisbasis van maken. We zullen zien of dat een goede zaak is."

 

"De Chinese spelers zoeken elkaar voortdurend op om oefenwedstrijden te spelen. Brecel doet het op zijn eentje op training. Of dat goed genoeg is? Dat is een vraag die hij zelf zal moeten beantwoorden."