Ga naar de inhoud

Julian Alaphilippe: "Ik voel nu minder druk dan voor de Waalse Pijl"

Julian Alaphilippe werd 4e op de Muur van Hoei.

In 2020 werd hij in zijn regenboogtrui teruggezet in de uitslag na een wilde sprint, in 2021 deed Tadej Pogacar hem de baard af. Wint Julian Alaphilippe zondag eindelijk Luik-Bastenaken-Luik, de klassieker waar hij al enkele jaren op aast?

2e in 2015, 4e in 2018, 5e in 2020 en 2e in 2021: Julian Alaphilippe lijkt gemaakt voor Luik-Bastenaken-Luik, maar de vlek is nog altijd niet uitgewist.

 

"Ik droom al sinds 2015 van deze koers, ja", bevestigde de wereldkampioen nog eens, "maar ik voel hier minder druk dan woensdag."

 

Het was opvallend hoe Alaphilippe na zijn 4e plaats op de Muur van Hoei verklaarde hoe hij "opgelucht was dat de koers voorbij was".

 

"Ja, er was druk, maar die druk heb ik mezelf opgelegd. Ik kon de Waalse Pijl alleen maar verliezen."

 

"Na 3 overwinningen zou een nieuwe zege alleen maar normaal geweest zijn. Alle andere resultaten waren slechter."

 

"Ik zat er niet te ver van, maar Dylan Teuns was gewoon sterker en ik had niet de benen voor een laatste versnelling. Maar nu voel ik me al veel beter."

 

Het is niet voor het eerst dat Alaphilippe de druk van de regenboogtrui aankaart. "Ja, dat klopt, maar het blijft een eer om dit shirt elke dag aan te trekken."

 

(lees voort onder de video)

"Het wordt een snelle finale na de Roche-aux-Faucons"

Is Julian Alaphilippe tevreden over zijn benen die hij meeneemt naar Luik? "Ik ben vrij tevreden met mijn vorm", gaf hij aan.

 

De Fransman lijkt niet de topfavoriet. "Ja, dat kan. Het kan dus een andere koers worden."

 

"De verkenning heeft me ook geleerd dat het een snelle finale wordt na de Roche-aux-Faucons richting de finish. Het kan een meer open strijd zijn."