Ga naar de inhoud

Heeft Clement zijn vel gered bij Monaco? "Lot leek bezegeld, maar nu staat er typeploeg"

Philippe Clement zit weer wat steviger op zijn stoel in Monaco.

Met 15 op 15 heeft Philippe Clement alle geruchten over een ontslag bij AS Monaco weggewuifd. Les Rouges et Blancs maken zelfs nog kans op Europees voetbal. "Had je dat een tweetal maanden geleden gezegd, had niemand het geloofd", zegt Sirik Geffray, kenner van het Franse voetbal.

In de derby van de Côte d'Azur tegen Nice heeft Philippe Clement woensdag zijn 5e overwinning op rij geboekt met Monaco. De twee zeges tegen Rennes en Nice, rechtstreekse concurrenten in de strijd voor Europees voetbal, waren zeer belangrijk.

 

"Voor de 15 op 15 was het toch heel wisselvallig", zegt Geffray. "Clement won wel de topmatchen tegen Lyon, Marseille en PSG, maar verloor dan de matchen die erna kwamen."

 

"Vooral de nederlaag tegen Strasbourg, waarin Monaco heel slecht was, maakte eigenaar Dimitri Rybolovlev razend. Voor hem was het kalf verdronken. Er was sprake van een totale revolutie: CEO Oleg Petrov, sportief directeur Paul Mitchell en Clement zouden het gelag betalen."

 

"Maar Clement heeft het tij kunnen keren door plots resultaten te halen. In de prestigezege tegen PSG toonde Monaco dat het kan voetballen en dat werd bekrachtigd door nu een reeks matchen te winnen."

Sinds de Europese uitschakeling tegen Braga beschikt Clement over een volledige kern, zijn de topspelers in vorm en boekt hij resultaten.

Sirik Geffray

AS Monaco staat nu op de 5e plek geparkeerd, maar met evenveel punten als nummer 3 Rennes. Zelfs Marseille heeft maar 6 punten voorsprong. "Clement maakt nog kans op Europees voetbal, een ticket voor de Champions League zelfs", aldus Geffray.

 

"Had je dat een tweetal maanden geleden gezegd, had niemand je geloofd. De laatste 5 matchen zullen enorm spannend zijn. Marseille speelt nog Europees en zal daar veel krachten verspelen. Clement heeft alleen nog de competitie."

 

"Sinds de Europese uitschakeling tegen Braga is het eigenlijk beter gaan lopen. De eerste twee maanden was het een opeenvolging van matchen in de competitie, beker en Europa League. Sinds de uitschakeling beschikt Clement over een volledige kern, zijn de topspelers in vorm en boekt hij resultaten."

 

"Zelfs in de periode dat zijn lot bezegeld leek, is de coach heel rustig gebleven, ook in persconferenties en interviews. Hij heeft een typeploeg kunnen bouwen die er nu wel staat."

 

Maar een Europees ticket wordt niet vanzelfsprekend. "Er volgen nog moeilijke duels tegen Lille en Lens op de laatste speeldag. Als Clement de Champions League wil halen, zal hij niet ver van 30 op 30 mogen blijven. Dat weet hij zelf ook: hij kan weinig punten laten liggen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.