Ga naar de inhoud

Refs stomen zich klaar voor play-offs: "Zullen aan Pro League meer camera's vragen"

De bazen van de scheidsrechters bespreken met de Pro League of er meer tv-camera's ingezet kunnen worden tijdens de play-offs die dit weekend beginnen. Meer camera's zijn nuttig voor de VAR omdat die dan een nauwkeuriger beeld heeft om bijvoorbeeld buitenspel te beoordelen. Maar het is de Pro League, de verzameling van alle profclubs, die moet betalen voor extra camera's.

Voor de start van de play-offs kwamen de scheidsrechters samen in Tubeke om alle lijnen nog eens duidelijk uit te zetten. Ook de trainers, spelers en vertegenwoordigers van de club waren welkom.

 

"De sfeer was heel gemoedelijk", vertelt Frank De Bleeckere. "Het is belangrijk dat iedereen nu weer geïnformeerd is voor de start van de play-offs. En we willen vooral begrip voor elkaar creëren. We leren elkaars leefwereld kennen en we kunnen als volwassen mensen met elkaar praten, zonder de druk van de wedstrijden."

 

Komen er dan play-offs aan zonder discussies? "Dat is natuurlijk de wens, maar we weten dat dat niet realistisch is."

 

(Lees voort onder de video)

 

"De play-offs zijn ook voor ons heel belangrijk, we willen goed presteren, begrepen worden en het kampioenschap tot een goed einde brengen", vult Bertrand Layec, technisch directeur van het scheidsrechtersdepartement van de KBVB aan.

 

"Tijdens de play-offs brengen we elk scheidsrechterlijk team, dat bestaat uit de 

veldscheidsrechter, assistenten en de VAR-ploeg, samen in Tubeke de dag voor de wedstrijd", legde Layec uit. "Dit voor een specifieke voorbereiding, fysiek en mentaal, op de wedstrijd en de VAR-positie."

 

Layec legde de nadruk ook op wederzijds respect. "Ik wil dat onze scheidsrechters beslissingen blijven nemen op het veld, dat is een prioriteit. We beseffen dat bijna niemand meer beslissingen van de veldarbiter accepteert, iedereen wacht op de VAR. De mensen moeten begrijpen dat volgens de normale gang van zaken het de scheidsrechter is die een beslissing neemt. Als hij een fout maakt, grijpt de VAR in."

 

De technisch directeur wees er op dat scheidsrechters "onverbiddelijk" zullen optreden, wanneer beslissingen vocaal of met gebaren aangeklaagd worden. Hetzelfde geldt voor spelers die scheidsrechters omsingelen om te proberen beslissingen te beïnvloeden.

 

(Lees voort onder de video)

Er was ook aandacht voor de werking van de videoscheidsrechter. Die moet in elk geval sneller beslissen. Een match een paar minuten stilleggen voor een buitenspelfase, dat kan niet, vinden de bazen.

 

"Drie minuten? Dat is te lang. De scheidsrechter moet een partner zijn van het spel, hij moet het spel respecteren. De stadions zullen vol zitten en we willen spektakel. De spelers en de trainers willen voetballen, en dus mogen we het tempo niet te vaak breken."

 

Een paar weken geleden, bij Cercle Brugge-Gent, kon een dubieuze goal niet beoordeeld worden omdat er een camera onbemand was. Om buitenspelgevallen te beoordelen moet de VAR een lijn trekken op het beeld en daarvoor zijn tv-camera's nodig. Meer camera's rond het veld zijn dus welkom, maar aan meer camera's hangt natuurlijk een prijzenkaartje en dat is voor de Pro League.

 

Vandaag is er nog een meeting. "We zullen aan de Pro League vragen of het mogelijk is om meer camera's te hebben", vertelt scheidsrechterbaas Stephanie Forde. "Wij zijn daar zeker voorstander van want hoe meer middelen we hebben, hoe groter de kans dat we de juiste beslissingen nemen."

 

"Het is een beetje vervelend dat de fout nu bij de arbitrage wordt gelegd. De beslissing is aan de Pro League nu. In de toekomst zou het een meerwaarde kunnen zijn als ook wij betrokken worden bij de onderhandelingen tussen de rechtenhouders en de Pro League."