Ga naar de inhoud

Officieel: Erik ten Hag verlaat Ajax en wordt na dit seizoen coach van Manchester United

Erik ten Hag was sinds 2018 aan de slag als coach van Ajax.

Manchester United heeft het nieuws dat al een tijdje in de lucht hing officieel gemaakt: Erik ten Hag wordt volgend seizoen de coach van de Engelse topclub. De 52-jarige Nederlander verlaat aan het einde van het seizoen Ajax.

Het komt niet echt als een verrassing dat Erik ten Hag aan de slag gaat bij Manchester United, want de naam van de Nederlander werd al geruime tijd in verband gebracht met een overgang van Ajax naar de Engelse topclub.

 

Nu maakte Manchester United het nieuws officieel bekend, enkele dagen nadat Ten Hag als coach van Ajax de bekerfinale verloor tegen PSV. Manchester United legde een  som op tafel om het contract van Ten Hag bij Ajax, dat tot 2023 liep, af te kopen.

 

"Manchester United is verheugd om de aanstelling van Erik ten Hag als coach aan te kondigen." De Nederlander zet zijn handtekening onder een contract tot 2025, met een optie op een jaar extra.

 

Ten Hag zal bij Manchester United de Duitser Ralf Rangnick opvolgen. Die kwam begin december ad interim aan het roer bij de Red Devils na het vertrek van Ole Gunnar Solskjaer. Rangnick blijft wel aan als sportief adviseur.

Het is een eer om trainer te worden van Manchester United en ik kijk uit naar de uitdaging. Ik ken de grote historie van deze club en de passie van zijn fans.

Erik ten Hag

De 52-jarige Ten Hag zit sinds januari 2018 op de trainersbank van Ajax. Hij maakte er naam met aanvallend voetbal en gaf volop kansen aan de jeugd. Onder zijn leiding werd Ajax al twee keer kampioen (2019, 2021) en ligt een derde titel in het vizier. 


Ook in de Champions League toonden de Amsterdammers zich met onder meer een halve finale in 2019. "Ik ben blij dat het rond is en officieel bekend is gemaakt. Die duidelijkheid is belangrijk", zegt Ten Hag. 

 

"Het is een eer om trainer te worden van Manchester United en ik kijk uit naar de uitdaging. Ik ken de grote historie van deze club en de passie van zijn fans. Ik ga hard werken om een team te bouwen dat de fans de successen kan schenken die ze verdienen."


"Maar ik heb maar één belang nu en dat zijn die laatste vijf wedstrijden. Ik wil op een mooie manier afsluiten, dus met het kampioenschap. Met de titel kwalificeren we ons rechtstreeks voor de UEFA Champions League. Daar hoort Ajax thuis."   


Of hij met Manchester United Ajax volgend seizoen zal tegenkomen op het kampioenenbal, is nog onzeker. Cristiano Ronaldo en co zijn voorlopig pas zesde in de Premier League, terwijl alleen de top vier naar de Champions League mag. Rechtstreekse concurrenten Tottenham (vierde) en Arsenal (vijfde) hebben drie punten meer en een match minder gespeeld (32 tegen 33). 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mogelijk heeft de overstap van Ten Hag ook gevolgen voor Club Brugge. Als potentiële opvolger van Ten Hag bij Ajax wordt immers zijn landgenoot Alfred Schreuder, de huidige coach van Club Brugge, genoemd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.