Gids Waalse Pijl: op zoek naar opvolgers voor Julian Alaphilippe én Anna van der Breggen

  In de wielergids 2022 liggen deze week de bladzijdes van de Waalse Pijl open.

  Voor het laatste hoofdstuk van de voorjaarsklassiekers duiken we de taalgrens over. Zondag is er Luik-Bastenaken-Luik, maar eerst moet het peloton nog over de gevreesde Muur van Hoei in de Waalse Pijl. Die klassieker kunt u woensdag van start tot finish bij ons volgen, zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd.

  Zo ging het vorig jaar:

  Voor de 3e keer in zijn carrière wint Julian Alaphilippe de Waalse Pijl. In zijn wereldkampioenentrui rekent hij af met Primoz Roglic.

   

  De Sloveen komt voor het eerst piepen in de Waalse klassieker en betaalt leergeld. Wanneer hij bij het bord van 300 meter zijn pijl afvuurt, wacht Alaphilippe geduldig af. Om de kopman van Jumbo-Visma 50 meter voor de streep te remonteren.

   

  En de rest? Die staat niet op de foto. Oude krijger en 5-voudig winnaar Alejandro Valverde finisht als 3e, op 6 seconden van de twee kemphanen.

   

  Voor Alaphilippe is het zijn 3e overwinning in Hoei (na 2018 en 2019).

  Rituitslag Waalse PijlRituitslag Waalse Pijl

  Het parcours:

  Wie de Waalse Pijl zegt, zegt de Muur van Hoei. Ook dit jaar zal de finale zich op de pokkezware helling afspelen.

   

  De Muur van Hoei staat 3x op het menu, de laatste keer na 200 kilometer.

   

  De klim is 1,2 lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,2 procent. Niet onmogelijk denkt u? Weet dat de Muur regelmatig flirt met 15 procent, in de binnenbochten gaat het nog steiler. 

   

  De aankomst ligt al sinds de jaren 80 in Hoei, de start ligt voor het eerst in Blegny: een dorp ten noordoosten van Luik. Van daaruit gaat het op en af - of wat had u gedacht? - richting het lokale parcours in Hoei.

   

  Daar wachten naast de Muur ook de Côte d’Ereffe (2 km - 5,8%) en de Côte de Cherave (1,4 km - 7,9%). Doseren wordt de boodschap.

  Het parcours van de Waalse Pijl.

  De Waalse Pijl bij de mannen in een notendop
  start 11.30 u
  finish 16.30 u
  hellingen 11 (3x Muur van Hoei)

  De deelnemers:

  De kasseispecialisten geven woensdag de fakkel door aan hun lichtere collega's.

   

  Julian Alaphilippe mag rugnummer 1 opspelden. De wereldkampioen mikt in Hoei op een 4e zege (na 2018, 2019 en 2021). Net als in de Ronde van Baskenland kan hij rekenen op ploegmaat Remco Evenepoel om hem te lanceren. Of draaien ze de rollen om?

   

  De nummer 2 van vorig jaar moet passen voor de Ardennenklassiekers. Primoz Roglic heeft Baskenland verlaten met een enkelblessure.

   

  Wel weer van de partij is Tadej Pogacar. Vorig jaar moest zijn team zich in laatste instantie terugtrekken, nu komt Emirates aan de start met de Tourwinnaar én Marc Hirschi. De Zwitser won de Waalse Pijl in 2020.

   

  Hoe goed is Alejandro Valverde nog? De 41-jarige Spanjaard staat 5 keer op de erelijst van de klassieker (2006 en 2014-2017). Het wordt zijn eerste koers sinds zijn opgave 3 weken geleden in Catalonië.

   

  Bij Ineos lijnen ze een interessant trio op. Tom Pidcock, Michal Kwiatkowski en Daniel Felipe Martinez zijn allemaal in vorm.

   

  Wie ook uitstekend koerst, is Benoît Cosnefroy. In de Amstel en in de Brabantse Pijl snelde de Fransman naar de 2e plaats. Zet hij in Hoei de kers op de taart?

   

  En de Belgen? Dan kijken we naar Dylan Teuns. Vijf jaar geleden stond hij nog op het podium in Hoei (als 3e). De jongste weken verzamelde hij top 10-plaatsen in de Ronde (6e), de Amstel (10e) en de Brabantse Pijl (8e).

   

  Zondag stapte Teuns bewust af in Roubaix: "Met het oog op de Ardennen."

  teams en deelnemers

  Quick-Step - Alpha Vinyl Team
  ploegopstelling
  nrlandnaamgeborenlengtegewicht
  1Julian Alaphilippe 1.73 m62 kg
  2Remco Evenepoel 1.71 m61 kg
  3Pieter Serry 1.86 m66 kg
  4Mauri Vansevenant 1.75 m60 kg
  5Stan Van Tricht 1.74 m64 kg
  6Ilan Van Wilder 1.71 m63 kg
  7Louis Vervaeke 1.80 m65 kg
  Jumbo - Visma
  Movistar Team
  Israel - Premier Tech
  Team Arkéa - Samsic
  UAE Team Emirates
  INEOS Grenadiers
  Groupama - FDJ
  Team BikeExchange - Jayco
  BORA - hansgrohe
  Trek - Segafredo
  Alpecin - Fenix
  Astana - Qazaqstan Team
  Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
  Cofidis
  AG2R - Citroën Team
  Uno-X Pro Cycling Team
  Bahrain Victorious
  Team DSM
  TotalEnergies
  EF Education - EasyPost
  Lotto - Soudal
  Sport Vlaanderen - Baloise
  Bingoal - Pauwels Sauces - WB
  B&B Hotels - KTM
  Quick-Step - Alpha Vinyl Team
  * neemt niet meer deel

  De Waalse Pijl voor vrouwen:

  Bij de vrouwen slaan we een bladzijde om. Voor het eerst in 8 jaar zal de Nederlandse renster Anna van der Breggen de Waalse Pijl niet winnen. De koningin van de Muur van Hoei heeft haar fiets aan de haak gehangen.

   

  De kans dat Van der Breggen een landgenote als opvolgster krijgt, is niet ondenkbaar. Voor Annemiek van Vleuten kan het niet genoeg bergop gaan.

   

  Haar grootste concurrente in Hoei heet Katarzyna Niewiadoma. Vorig jaar strandde de Poolse nog op de tweede plaats.

   

  Zoek woensdag niet naar Lotte Kopecky of Marianne Vos. De Belgische kampioene heeft een punt gezet achter haar beste voorjaar, de wereldkampioene veldrijden staat aan de kant met een virus.

  Live op Sporza

  De Waalse Pijl voor vrouwen kunt u van start tot finish volgen in onze app en op onze website. Vanaf 11.10 uur krijgt u er beeld bij op Eén.

   

  De koers bij de mannen zenden we uit vanaf 14 uur. Online zijn we er al vanaf de start bij om 11.30 uur.

  Gerelateerd: