Ga naar de inhoud

Vincent Kompany hoopt op eerste Anderlecht-trofee in 5 jaar: "Dit is een prioriteit"

De bekerfinale tegen Gent biedt Anderlecht maandag de kans om een eerste trofee te pakken sinds 2017. Coach Vincent Kompany - die de favorietenrol van zich afduwde - beseft het belang van een trofee, maar nuanceerde ook: "Het is vooral belangrijk dat het daarna niet ophoudt."

Kompany: "De beker heeft aan waarde en beleving gewonnen"

"Ik moet nog even het onderscheid maken tussen Anderlecht of de Rode Duivels, maar de bekleding lijkt hier toch hetzelfde te zijn", grapte Kompany vanuit het Koning Boudewijnstadion, het decor waar het maandag allemaal zal gebeuren.

 

"Het is een stadion van grote momenten, morgen volgt er hopelijk nog een. We bereiden ons het hele seizoen al voor op zo'n beslissend moment. Ik zag een groep die bereid is om info op te nemen en zich voorbereidt om een prestatie te leveren", klonk het in typische Kompany-stijl.


Hoe schat Kompany de kansen van zijn ploeg in? "Ik zie geen favoriet. De kansen zijn 50-50. We hebben al goed gespeeld tegen Gent, maar we willen de prestatie omzetten in een resultaat. Het zal morgen van momenten afhangen, van sleutelmomenten: wat er gebeurt in hun zestien en in onze zestien."

 

Met Verschaeren, Ashimeru en Gomez waren drie sterkhouders twijfelachtig. Geraken ze fit voor de finale? "Daar kan ik nog niets over zeggen, dat begrijpen jullie wel", bleef Kompany mysterieus.

Ik zie geen favoriet. De kansen zijn 50-50.

Vincent Kompany

Anderlecht wacht al 5 jaar op een prijs, sinds de landstitel in 2017. Hoe belangrijk is het voor de club om een nieuwe trofee te pakken? "We appreciëren binnen de club waar we nu staan, morgen volgt er een eerste poging om een prijs te pakken."


"Maar het is belangrijk dat het daarna niet ophoudt. Ik kan hier van alles uitspreken, maar uiteindelijk gaat het over hard werken. Vroeger begon Anderlecht aan elke wedstrijd met een voorsprong, vandaag beginnen we misschien met een achterstand. We moeten rustig blijven en onszelf richting succes knokken."

 

"Toen ik speler was, was de beker in Anderlecht minder belangrijk, maar dat is vandaag helemaal anders. ik voel ook dat de beker in het Belgisch voetbal meer belang en beleving heeft gekregen. Voor ons is dit gewoon een prioriteit."

Van Crombrugge: "De dubbel? Dat kan ja, maar eerst focus op de beker"

Terwijl Kompany geen uitgesproken favoriet zag, denkt zijn aanvoerder Hendrik Van Crombrugge daar anders over. "Ik heb na de kwalificatie voor de finale openlijk uitgesproken dat we favoriet zijn en ik zie geen reden om daar nu op terug te komen. Wij zijn nog altijd Anderlecht, de meest succesvolle club van België. Het is aan ons om die lijn door te trekken en dat morgen te bewijzen."

 

Ook Van Crombrugge beseft het belang van een nieuwe trofee voor de Brusselaars. "Men is bij Anderlecht een nieuwe weg ingeslagen, met een nieuw verhaal. Het is belangrijk dat er progressie is, dan is er niets beter dan een trofee om die evolutie te voltrekken. De beker kan daarom van grote symbolische waarde zijn."

 

Met de Champions play-offs bereikte Anderlecht al een eerste doel dit seizoen. Het is als enige club zelfs nog in de running voor de dubbel titel-beker. "Dat kan nog, ja", weet Van Crombrugge, "maar nu focussen we enkel op de beker. Als we morgen onze job doen, dan zie ik niet in waarom we niet meer zouden mogen ambiëren."