Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt ziet dat Anderlecht en Gent voor scharniermoment staan: "Revival Club als voorbeeld"

Het zal straks bruisen in Brussel. Peter Vandenbempt maakt zich nu al op voor een hoogstaande bekerfinale. Eentje waarin er volgens de commentator voor Anderlecht én KAA Gent veel meer op het spel staat dan louter langverwacht zilverwerk: “De beker kan cruciaal zijn in de heropleving."

"Twee ploegen die zullen aanvallen."

 

"Een onzekere afloop."

 

"De torenhoge inzet."

 

"Een vol Koning Boudewijnstadion in mooi weer."

 

Peter Vandenbempt somt moeiteloos argumenten op waarom de bekerfinale tussen Anderlecht en KAA Gent een kraker van formaat zal worden. "De vorige confrontatie in 2008 was een spektakelstuk van de bovenste plank. Ook nu zijn alle ingrediënten aanwezig om dat nog eens over te doen."

 

Met smaakmakers op én naast het veld, vindt onze commentator. "Bij Manchester City - Liverpool heb je Pep Guardiola en Jürgen Klopp. Op Belgisch niveau is het equivalent dan toch Vincent Kompany tegen Hein Vanhaezebrouck."

 

"Twee trainers met een offensieve filosofie en die elkaar de loef zullen proberen af te steken. Een strijd tussen één van de beste coaches in de geschiedenis van onze competitie en de coming man."

Mislukte hemelbestorming KAA Gent

Bovendien weet Vandenbempt dat beide topclubs ernaar snakken om nog eens een trofee op het palmares te kunnen zetten.

 

"Want toen Anderlecht en KAA Gent voor het laatst een prijs pakten, had niemand gedacht dat het zo lang zou duren tot de volgende."

Na de titel van Gent was er een stormloop aan supporters, maar velen zijn ondertussen weer vertrokken.

Peter Vandenbempt

Voor de Buffalo’s moeten we terug tot de landstitel in 2015. "Gent was dan klaar om de hemel te bestormen", herinnert Vandenbempt zich. "Ze wilden een concurrent van Club Brugge blijven, maar dat is moeilijk gebleken ondanks twee geweldige Europese campagnes."

 

"Voorzitter Ivan De Witte gaf toe dat hij ongelofelijk nerveus is. Hij wil nog eens een trofee vastpakken, want het einde van zijn ambtstermijn nadert. Bovendien was er na de titel een stormloop aan supporters, maar velen zijn ondertussen weer vertrokken. Gent wil de Ghelamco Arena weer iedere week laten vollopen. Dan helpt een prijs."

"Er staat straks veel op het spel"

Ook Anderlecht hoopt zijn supporters voor het eerst sinds het kampioenschap onder René Weiler in 2017 nog eens een groot succes te laten vieren.

 

"Ik weet dat Wouter Vandenhaute vorig jaar de spelers toesprak voor de halve finale tegen Genk met de woorden: "Deze club heeft een trofee nodig". Iedereen ziet dat Anderlecht op weg is naar boven, maar dat moet tastbaar gemaakt worden. Een Play-off 1 ticket of een derde plek? Daar kan je niet mee zwaaien, hé."

Iedereen ziet dat Anderlecht op weg is naar boven, maar dat moet tastbaar gemaakt worden.

Peter Vandenbempt

"Vergeet niet dat de revival van Club Brugge ook begonnen is met een bekerzege tegen Anderlecht. Toen had blauw-zwart al 8 jaar geen trofee meer gewonnen. Na die ene overwinning had Club het gevoel dat ze weer meetelden."

 

"Uiteraard zal Anderlecht pas echt opnieuw de oude zijn als ze meestrijden om de titel, maar de beker kan cruciaal zijn in de heropleving. Ook met het oog op de komende weken. Anderlecht kan zich straks al verzekeren van Europees voetbal tot Nieuwjaar. Dan stap je enigszins relaxed de play-offs in - net zoals Racing Genk enkele jaren geleden."

 

"Het mag duidelijk zijn dat er straks veel op het spel staat."