Bekerheld Mbark Boussoufa blikt terug op Anderlecht-Gent in 2008: "Het ultieme scenario"

Boussoufa hing in 2020 zijn voetbalschoenen aan de haak.

14 jaar na hun vorige confrontatie bikkelen Anderlecht en AA Gent maandag opnieuw om de Beker van België. Dribbelkont Mbark Boussoufa loodste Anderlecht in 2008 voorbij zijn ex-club Gent naar winst. Samen met Sporza haalt hij herinneringen op: "Anderlecht zal altijd heel speciaal zijn voor mij."

Over bekerwinst in 2008: "Het was een droomdag voor ons"

Mbark Boussoufa is terug in het land. De immer goedlachse Marokkaan tekende present voor de afscheidsmatch van Olivier Deschacht en nam de tijd om bij te babbelen met Sporza. "Sinds ik uit de voetballerij ben gestapt, neem ik meer tijd voor mezelf en de familie. Ik heb nu veel vrije tijd, waar ik voorlopig van geniet", vertelt hij.

 

Boussoufa speelde tijdens zijn carrière zeven en half jaar in België: 4 seizoenen in Anderlecht, 3,5 in Gent. Een hoogtepunt voor de dribbelkont is dan ook de bekerfinale van 2008 tussen Anderlecht en zijn ex-club AA Gent. 


"Het was toen een mooie dag, goed weer en een vol stadion", herinnert Boussoufa zich. "Het was misschien wel het ultieme scenario voor een bekerfinale, want we konden een achterstand nog ophalen. Het was een droomdag voor ons, maar jammer genoeg niet voor Gent, mijn ex-club toen."


Boussoufa trok na de pauze Anderlecht toen mee over de streep. Eerst door met het hoofd de gelijkmaker te scoren, daarna met een heerlijke assist voor de winning goal van Gillet. 

 

"Het was niet mijn wedstrijd, zeker die eerste helft. Maar toen ik die bal binnen kopte, kreeg ik het gevoel helemaal terug. Daarna gaf ik nog die assist op Gillet, dan voel je je weer helemaal lekker. Nadien stak ik ook mee de beker in de lucht met Deschacht - als je nu die beelden herbekijkt, zie je mij ook terug", lacht hij.

Het was niet mijn wedstrijd, maar toen ik die bal binnen kopte, kreeg ik het gevoel helemaal terug.

Mbark Boussoufa

"Tissoudali en Zirkzee zijn uitblinkers, maar in een finale kan alles gebeuren"

Met Anderlecht en Gent staan Boussoufas twee ex-clubs maandag tegenover elkaar in de bekerfinale. De voormalige Gouden Schoen zal de wedstrijd dan ook met aandacht volgen. 


"Gent is de club die me de kans heeft gegeven om mezelf te laten zien. Tegenwoordig zijn ze doorgegroeid tot de top in België. Daarna ging ik naar Anderlecht, de grootste club in België, zeker toen. Dat was belangrijk voor mijn ontwikkeling. Ik heb er de Champions League kunnen spelen en met veel goede spelers samengespeeld."


Wat verwacht Boussoufa van de wedstrijd? "Ik volg het niet op de voet, maar ik weet dat Tissoudali het heel goed doet voor Gent en Zirkzee voor Anderlecht. Dat zijn de twee uitblinkers, maar er kan van alles gebeuren. Laten we hopen op een mooie bekerfinale."


"Een pronostiekje? Ik kan moeilijk kiezen tussen beide teams, maar bij Anderlecht heb ik langer gespeeld en meer meegemaakt. Die club zal altijd heel speciaal zijn in mijn hart."