Ga naar de inhoud

De Roubaix-sterren staan gunstig voor Lotte Kopecky: "Maar zal ze het ploegenspel niet moeten spelen?"

Lotte Kopecky op de glibberige stenen van Roubaix vorig jaar. Dit jaar wordt het een droge editie.

Lotte Kopecky had nooit betere troeven in handen dit voorjaar en dat zou ook in Parijs-Roubaix zijn vruchten kunnen afwerpen, denkt commentator Ruben Van Gucht. "Ze is voor mij de topfavoriete, maar..."

Na haar triomf in de Ronde van Vlaanderen kijken we in België reikhalzend uit naar de prestatie van Lotte Kopecky in die andere kasseiklassieker. "Ik schat haar kansen heel hoog in", zegt commentator Ruben Van Gucht.

 

"Haar vorm is nooit beter geweest en het vertrouwen vermoedelijk ook niet. Bovendien ligt die wedstrijd haar helemaal. Al die factoren zijn gunstig voor haar en daarom schuif ik haar naar voren als topfavoriete."

 

Toch is er één belangrijke kanttekening. "In welke mate vindt Lotte dat ze iets moet terugdoen voor Chantal van den Broek-Blaak na de Ronde van Vlaanderen?"

 

"Als we de finale ingaan met een groepje favorieten en Blaak trekt ten aanval, dan zie ik Lotte wel het spel spelen dat ze als sprintster goed kan. Daar moeten we als Vlamingen voor vrezen."

 

"Maar er moeten in die 125 kilometer wel eerst heel veel puzzelstukjes goed vallen voor dat scenario zich voordoet."

 

Heb je in Roubaix wel iets aan je ploeggenoten of is het toch meer vrouw tegen vrouw? "Ook in een koers als Roubaix blijft een team van belang. In het verleden hebben we bij de mannen al gezien hoe een sterke ploeg in de finale toch het ploegenspel kan spelen. En SD Worx heeft een sterke ploeg."

"Verwacht snellere koers dan vorig jaar"

Vorig jaar lag de koers snel in een definitieve plooi. Lizzie Deignan viel op een van de eerste kasseistroken aan en werd niet meer ingelopen. "Ik verwacht nu een totaal andere koers", zegt Ruben Van Gucht.

 

"Ik verwacht eerder een gesloten wedstrijd, al acht ik een Blaak wel in staat om zo'n lange solo te doen. Alleen zijn de weersomstandigheden helemaal anders. Vorig jaar was  het modderig en regenachtig, nu zal het zonnig zijn en dus een snelle koers. Als je nu pech hebt, zal het minder evident zijn om terug te keren."

Wat mogen we verwachten van...

  • ... Marianne Vos: "Je mag altijd iets verwachten van haar. Daarom is het ook Marianne Vos. Maar ze heeft nog niet verpletterd dit jaar. Het WK veldrijden won ze wel op een prachtige manier, dus ze is echt wel nog in staat om een topkoers te rijden. Alleen kon ze in de Ronde niet mee met de beslissende groep en ook in de Strade werd ze er op de slotklim afgereden. Dat zei toch heel veel voor mij. Als het een gesloten race is, zal ze als sprintster toch in het voordeel zijn. Ik vraag me wel af of die kasseien voor een ranke atlete zoals zij niet te bonkig zijn."
 
  • .... Emma Norsgaard-Bjerg: "Dat is mijn dark horse. Ze werd vorig jaar al 6e en won dit jaar Le Samyn. Normaal gezien zit ze in de ploeg achter Annemiek van Vleuten, maar die is er nu niet bij, dus er is ruimte voor haar. Ze is heel snel en sterk. Ze hoeft dus niet weg te rijden, want ze kan het afmaken in een sprint."
 
  • ... Sanne Cant: "Alles en niet. Ze mag de lat wel wat hoger leggen dan louter uitrijden. Alles wat enigszins naar een resultaat ruikt, vind ik geslaagd. Het is per slot van rekening haar eerste Roubaix. Maar ze heeft zich goed omgeschoold naar de weg. Ze reed een sterke Gent-Wevelgem en liet in andere koersen al mooie dingen zien in dienst. Waarom zou ze niet meeschuiven met een vroege vlucht om zich zo te onderscheiden?"