Ga naar de inhoud

Beerschot aanvaardt forfaitscore, uitspraak wordt "op zeer korte termijn" verwacht

De Disciplinaire Raad van de KBVB zou vandaag of morgen al een uitspraak moeten doen in de zaak rond de rellen tijdens Union-Beerschot. Op de zitting herhaalde de procureur zijn eis om Union de 3 punten toe te kennen. Beerschot zelf legt zich daar alvast bij neer.

Vertegenwoordigers van de twee clubs verschenen vandaag voor de Disciplinaire Raad van de Belgische Voetbalbond, waar een zitting achter gesloten deuren plaatsvond. 

 

Uit het matchverslag blijkt dat de wedstrijd Union-Beerschot werd stopgezet door de politie na het gooien van een baksteen, munten, pyrotechnisch materiaal en zelfs een stukje van een kettingzaag door de bezoekende supporters. Beerschot schikt zich "naar de wijsheid" en vecht zijn sanctie niet aan.

 

Beerschot heeft bij monde van advocaat Walter Damen wel gevraagd om het gedeelte over de sancties voor de club uit te stellen, dat werd ook goedgekeurd door de Disciplinaire Raad. 

 

"De club is nog bezig met een actieplan, dat nog niet klaar is", klinkt het. "De juiste personen zijn ook nog niet allemaal geïdentificeerd, het plaatje is dus nog niet compleet." 

 

Het gedeelte van de forfaitzege van Union werd vandaag wel behandeld om zo het competitieverloop niet in het gedrang te laten komen. De procureur vorderde opnieuw een forfaitnederlaag voor Beerschot en dus de drie punten voor Union. De zaak werd in beraad genomen, met een uitspraak op "zeer korte termijn".

"Beerschot is kampioen in dit soort zaken"

Er werd op de zitting overigens geen al te fraai beeld geschetst van de Beerschot-supporters. De procureur gaf een pijnlijk overzicht. 

 

Zo kreeg de Antwerpse club de voorbije 4,5 jaar voor maar liefst 51.000 euro boetes voor 31 verschillende veroordelingen. Sinds 2018 werden maar liefst 6 wedstrijden van Beerschot stil gelegd.

 

"Als je het klassement omdraait, staat Beerschot op 1. De club is kampioen in dit soort zaken", aldus de procureur die in naam van het Bondsparket de maximumstraf vraagt voor Beerschot: 10.000 euro geldboete (bovenop de 50.000 euro van de Pro League) en 4 wedstrijden achter gesloten deuren.