Ga naar de inhoud

Sponsors van Rode Duivels kiezen voor "gulden middenweg": "Er is geen verwijt naar de spelers"

Verschillende partners van de Rode Duivels willen niet geassocieerd worden met het WK voetbal van dit najaar. Niet omdat de Belgische equipe niet meer sexy is, wel door het regime in Qatar. "En toch zal dit losgekoppeld worden van de sportieve prestaties."

Over het sportieve luik van het WK voetbal in november en in december in Qatar zal nog veel gepalaverd worden, maar momenteel gaat het vooral over de mensenrechtensituatie in het organiserende land.

 

Verschillende sponsors van de Rode Duivels - denk aan financiële instelling ING, warenhuisketen Carrefour en chocoladefabrikant Côte d'Or - beperken hun traditionele engagement en sturen bijvoorbeeld geen klanten of gasten naar Qatar.

 

"Dat ligt in de lijn der verwachtingen", duidt Marko Heijl, lector sport en marketingcommunicatie aan de VUB.

 

"Het is logisch dat we nu heel veel Qatarbashing krijgen. Al is het ook eerder symbolisch, want de sponsors houden hun handen niet van de Rode Duivels zelf."

 

"Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Eden Hazard: zij hebben zich op een sportieve manier geplaatst. Er treft hen geen schuld."

 

"Zij kunnen er niet aan doen dat het WK in een fout regime plaatsvindt. Er is geen enkel verwijt naar hen."

Het is logisch dat we nu heel veel Qatarbashing krijgen. Al is het ook eerder symbolisch, want de sponsors houden hun handen niet van de Rode Duivels zelf.

Marko Heijl, lector sportmanagement

"De Rode Duivels blijven een krachtig uithangbord om je als sponsor bij te profileren, maar Qatar brengt een minder leuke associatie met zich mee. Heel veel sponsors zoeken daar dus de gulden middenweg op."

 

Zal er eind dit jaar dan wat minder glans hangen aan de wereldtitel? "Neen, het staat eigenlijk een beetje los van het sportieve. Er zijn nog al toernooien geweest in landen met foute regimes."

 

"De publieke perceptie is dat zoiets losgekoppeld wordt van de sportieve prestaties. Als de Duivels wereldkampioen worden, dan zal dat geen afbreuk doen aan hun prestaties."