Ga naar de inhoud

Patrick Lefevere: "Versterking in 2023? Waarom zou ik na 3 maanden vertrouwen verliezen?"

Het voorjaar van de jongens van Lefevere was voorlopig maar magertjes.

Het is voorlopig het voorjaar niet van Quick Step-Alpha Vinyl. De formatie van Patrick Lefevere - die de voorbije weken moest afrekenen met heel wat blessures en ziekteperikelen - hoopt zondag in Roubaix om alsnog een dikke vis binnen te hengelen. "We moeten in de finale met 3 à 4 renners het spel spelen", klinkt het.

"Als de baas nerveus wordt, komen we pas echt in de shit"

Het was een ontspannend ogende Patrick Lefevere die donderdag de pers te woord stond. De grote baas werd geflankeerd door 7 renners van zijn Wolfpack, een aantal dat belangrijk is voor Lefevere. 


"We zijn voor het eerst in een lange tijd dit seizoen met een volledige fitte ploeg", opende hij. "Het is dit voorjaar niet gemakkelijk geweest voor ons, dus hopelijk brengt Roubaix ons een portie geluk."


Er is de voorbije weken al heel wat inkt gevloeid over het historisch slechte voorjaar van de blauwe brigade. "Het is de kunst om niet gefrustreerd te raken. Ook voor mij, want als de baas nerveus wordt, dan komen we pas echt in de shit", zegt Lefevere.


"We zaten in de hoek waar de klappen vallen, maar ik kan geblesseerde of zieke renners natuurlijk niets verwijten. Maar dat neemt niet weg dat ik ontevreden ben." 

De ongelukkige val van Alaphilippe in de Brabantse Pijl was tekenend voor het voorjaar van Lefevere zijn mannen.

Over Jumbo en co: "Misschien heeft de concurrentie veel van ons geleerd"

Jarenlang had de ploeg van Lefevere in zowat elke voorjaarskoers de sleutel in handen. Dit jaar namen ploegen als Jumbo-Visma, Ineos en Alpecin-Fenix die dominante rol over. Hoe kijkt Lefevere naar de concurrentie?

 

"Misschien hebben de andere teams wel veel van ons geleerd?", knipoogt Lefevere. "Het is nu aan ons om te tonen dat we het negatieve in het positieve kunnen omkeren."


Zal er de komende maanden worden bijgesleuteld met het oog op volgend jaar? "Het is te vroeg om te zeggen of we volgend jaar versterking nodig hebben. Waarom zou ik mijn vertrouwen moeten verliezen op basis van drie maanden?"


"Vergeet niet dat we al 18 zeges hebben. Dat is niet slecht, veel teams zouden in onze plaats willen zijn. Maar hier ziet men enkel de prestaties door een Vlaamse bril."

Het was vooral achtervolgen geblazen bij Quick Step dit voorjaar.

"Asgreen rijdt op een hoog niveau, we zullen aanvallend koersen"

Wat wordt de aanpak van Quick Step-Alpha Vinyl? "Je moet er altijd voor zorgen dat de rest achter jou moet rijden, en niet omgekeerd. We rijden niet graag defensief, wij zijn een aanvallende ploeg."

 

"Als we het zondag zo aanpakken, hoeven we niet te panikeren. Roubaix is een lange wedstrijd, ook als je lek rijdt op een slecht moment kan er nog veel. De koers is pas voorbij als je de velodroom ziet."


Rijdt de wolvenroedel zondag met een uitgesproken kopman? "Het is geen geheim dat Kasper Asgreen op een hoog niveau rijdt", klinkt het. 

 

"Hij was zondag in de Amstel nog een van de sterksten, maar hij was te genereus. Maar onze sterkte is om met drie à vier renners de finale te rijden en het spel te spelen."

Kan Asgreen zondag Van der Poel en Van Aert het vuur aan de schenen leggen?