Ga naar de inhoud

Uw gids voor Parijs-Roubaix: parcours, kasseistroken, deelnemers, livestream

De laatste kasseikoers staat voor de deur.

De klimmers staan te popelen om de Waalse hellingen te slopen, maar de kasseistampers hebben nog één afspraak aangestipt: Parijs-Roubaix. 

Lees hier alle praktische info in onze gids.

Zo was het vorig jaar:

Lees alles over de editie van 2021: Sonny Colbrelli verstoort het sprookje van Florian Vermeersch op de piste van Roubaix

 

De uitzonderlijke najaarseditie van oktober 2021 serveerde het recept waar wielerliefhebbers al jaren om gesmeekt hadden: regen, modder en kletsnatte kasseien.

 

In die calvarietocht leverde Florian Vermeersch zijn visitekaartje af. Zijn tank geraakte maar niet leeg en in de finale klampte hij aan bij Mathieu van der Poel en Sonny Colbrelli.

 

De 3 zombies mochten het op de piste onder elkaar uitvechten: Colbrelli schreeuwde het uit, Vermeersch en Van der Poel bleven met lege handen achter.

Parijs - Roubaix klassement
naamresultaatploeg
1
Sonny Colbrelli
6:01:57
Bahrain VictoriousTBV
2
Florian Vermeersch
+0
Lotto - SoudalLTS
3
Mathieu van der Poel
+0
Alpecin - FenixAFC
4
Gianni Moscon
+44
INEOS GrenadiersIGD
5
Yves Lampaert
+1:16
Deceuninck - Quick-StepDQT
6
Christophe Laporte
+1:16
CofidisCOF
7
Wout van Aert
+1:16
Jumbo - VismaTJV
8
Tom Van Asbroeck
+1:16
Israel Start-Up NationISN
9
Guillaume Boivin
+1:16
Israel Start-Up NationISN
10
Heinrich Haussler
+1:16
Bahrain VictoriousTBV

Het parcours:

In de herfst of in de lente: ASO bewaart zijn succesformule en heeft amper gesleuteld aan het parcours van deze 119e editie van Parijs-Roubaix.

 

De aanloop naar het Bos van Wallers telt enkele lichte aanpassingen waardoor er zondag 54,8 kilometer kasseien - 200 meter minder dan vorig jaar - opgepeuzeld moet worden.

 

Om 11 u gaat het peloton van start in Compiègne en op 161 km van de finish (na ruim 90 kilometer in de benen) begint de ketting te ratelen op de eerste van 30 kasseistroken. 

 

De sleutelstroken zijn ook nu weer Trouée d'Arenberg (nog 96 km), Mons-en-Pévèle (nog 49 km) en Carrefour de l'Arbre (nog 17 km).

 

Na de marteling van 257,2 kilometer kennen we rond 17.20 u de winnaar op de piste van Roubaix.

Deelnemerslijst:

Het rugnummer 1 wordt niet uitgedeeld aan Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), die in de ziekenboeg verblijft. 

 

Florian Vermeersch (Lotto-Soudal) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), die hem flankeerden op het podium in oktober, zijn er wel bij. Onze landgenoot wordt begeleid door Victor Campenaerts en Philippe Gilbert, de Nederlander wordt omringd door onder meer Tim Merlier en Gianni Vermeersch.

 

Wout van Aert (Jumbo-Visma) zat een tijdje in het vagevuur, maar is in de zevende hemel nu hij toch naar de Hel mag. Tiesj Benoot stoomt zich in Nice klaar voor het Waalse werk, Christophe Laporte rondt zijn voorjaar af op eigen bodem.

 

Bij Quick Step-Alpha Vinyl zijn alle kopstukken eindelijk eens samen present, maar hoe fit zijn ze? Kasper Asgreen was meer dan in orde in de Amstel Gold Race, maar overtuigde nog nooit in de Hel. Voor Florian Sénéchal, Yves Lampaert en Zdenek Stybar wordt het kantje boord.

 

Ineos Grenadiers fietst op een roze wolk: Tom Pidcock slaat deze klassieker over, met Michal Kwiatkowski, Filippo Ganna en Dylan van Baarle is er een zeer aantrekkelijke drietand. En dan vergeten we nog bijna jonkies Magnus Sheffield en Ben Turner.

 

Het veld wordt aangevuld met veel klinkende namen die hier in het verleden al uitgeblonken hebben of die de voorbije weken op dreef waren.

 

Wat zit er nog in de tank van Matej Mohoric (Bahrain Victorious)? Is ex-winnaar Niki Terpstra (TotalEnergies) nog in staat om te schitteren? Renderen de combo's Greg Van Avermaet/Oliver Naesen (AG2R-Citroën) en Mads Pedersen/Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) eindelijk?

 

Groupama-FDJ wil het koppel Stefan Küng/Valentin Madouas nog eens laten brommeren, Nils Politt (Bora-Hansgrohe) werd in 2019 2e en ex-winnaar John Degenkolb (DSM) heeft met zijn bandensnufje misschien een streepje voor.

 

Ook Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert), Michael Matthews (BikeExchange) en Matteo Trentin (UAE) zullen hun stempel proberen te drukken.

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

We volgen de koers van start tot finish met onze liveblog

 

Na Het Journaal begint de uitzending op Eén rond 13.30 u. De livestream met commentaar van Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer wordt dan ook ingeschakeld. 

 

Op Radio 1 zijn Christophe Vandegoor en Carl Berteele uw kasseigidsen vanaf 13 u.