Ga naar de inhoud

Uw gids voor de Brabantse Pijl: parcours, deelnemers (Evenepoel!) en livestream

Met de Brabantse Pijl (1.Pro) staat woensdag de laatste voorjaarsklassieker op Vlaamse bodem op het menu. Wie volgen Tom Pidcock en Ruth Winder op in Overijse? Lees hier onze voorbeschouwing.

Zo was het in 2021:

Vorig seizoen stond de Brabantse Pijl voor de Amstel Gold Race op het programma, nu is dat andersom. 

 

Tom Pidcock en Wout van Aert vochten er een eerste van twee beklijvende sprintduels uit. In Overijse ging de zege naar de jonge Brit, een week later haalde Van Aert het met een niet te zien verschil.

 

De wedstrijd zelf bleef min of meer gesloten tot op het lokale circuit in en rond Overijse. Debutant Wout van Aert kon op 37km van het einde als enige een stroomstoot op de Hertstraat volgen van Tom Pidcock en Matteo Trentin. 

 

Een massale val had voordien al de plannen van onder meer Deceuninck-Quick Step gedwarsboomd.

 

Trentin probeerde het nog met een solo, maar de Italiaan werd na een nieuwe beklimming van de Hertstraat weer bij de lurven gevat door Pidcock en Van Aert.

 

Met z'n drieën trokken ze naar de finishlijn. Van Aert zette oppermachtig aan, leek zegezeker, maar werd toch nog geremonteerd door Pidcock, die als een duiveltje uit het wiel van Van Aert sprong. "Ik heb mezelf ook wel verrast", zei de jonge alleskunner na zijn fameuze sprint.

 

Herbeleef de Brabantse Pijl van 2021 op deze pagina.

Brabantse Pijl klassement
naamresultaatploeg
1
Tom Pidcock
4:36:27
INEOS GrenadiersIGD
2
Wout van Aert
+0
Jumbo - VismaTJV
3
Matteo Trentin
+2
UAE Team EmiratesUAD
4
Ide Schelling
+7
BORA - hansgroheBOH
5
Toms Skujinš
+7
Trek - SegafredoTFS
6
Robert Stannard
+7
Team BikeExchangeBEX
7
Dylan Teuns
+7
Bahrain VictoriousTBV
8
Benoît Cosnefroy
+7
AG2R - Citroën TeamACT
9
Oscar Riesebeek
+7
Alpecin - FenixAFC
10
Andreas Leknessund
+12
Team DSMDSM

Het parcours:

Het startschot van de Brabantse Pijl wordt om 12.30 u. gegeven in Leuven, waar vorig jaar het WK werd gereden. Op het Ladeuzeplein beginnen de renners aan hun tocht van 204,8km.

 

Na de start is het een eerste keer klimmen in de Brusselse Rand, met onder meer de  Sollenberg en Bruineput, maar ontploffen zal de wedstrijd daar zeker nog niet.

 

Van een finale in Alsemberg is al even geen sprake meer. Het zwaartepunt van de koers is verschoven naar Overijse, waar vier lokale ronden met telkens de Hagaard (niet in de eerste ronde), Hertstraat, de gesmaakte, maar heraangelegde Moskesstraat, Holstheide en S-Bocht voor de schifting moeten zorgen.

 

In totaal staan er liefst 25 hellingen op het menu van de mannenkoers, om uiteindelijk rond 17.30 u een winnaar aan te duiden op de Brusselsesteenweg, die ook licht bergop loopt.

De deelnemers:

Wout van Aert (ziek, ploeg start niet) en Mathieu van der Poel zijn er allebei niet, maar dat mag tussen Leuven en Overijse de pret niet bederven. Het klimveld in de Brabantse Pijl oogt netjes voor een niet-WorldTour-wedstrijd. 

 

Quick Step-Alpha Vinyl zakt op papier met het beste team af naar de start in Leuven. Wereldkampioen Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel lieten in de Ronde van het Baskenland allebei zien dat ze in uitstekende doen zijn voor de klimklassiekers. 

 

Ineos Grenadiers kan zijn voet misschien wel naast die van Quick Step zetten. Met titelverdediger Tom Pidcock en Amstel Gold Race-winnaar Michal Kwiatkowski kan het, net als vorige zondag, op twee paarden wedden.

 

Lotto-Soudal reed in het kasseivoorjaar geen enkele prijs. Met ex-winnaars Tim Wellens, Philippe Gilbert, die zijn laatste Brabantse Pijl rijdt, en ook nog Victor Campenaerts, heeft het wel heel wat troeven.

 

Nog van de partij: Benoît Cosnefroy, even winnaar van de Gold Race, en Oliver Naesen (AG2R), Dylan Teuns en Jan Tratnik (Bahrain), Michael Matthews en Luka Mezgec (BikeExchange), Matteo Trentin en Marc Hirschi (UAE), Jakob Fuglsang en Giacomo Nizzolo (Israel), Michael Valgren (EF), Warren Barguil (Arkéa) en Bryan Coquard (Cofidis).

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

Ook van de Brabantse Pijl hoeft u bij Sporza niets te missen. We zijn erbij van start tot finish op deze pagina

 

De uitzending op één begint om 15 u., op dat moment schiet ook onze livestream in gang. 

 

Vanaf 16 u. is de finale van de wedstrijd ook te volgen op Radio 1.

Brabantse Pijl voor vrouwen:

De start van de vrouwenwedstrijd wordt gegeven in Lennik, waar de rensters om 10.50 u. van het startpodium rollen voor de 5e editie van de Brabantse Pijl.

 

Ook bij de vrouwen zal de wedstrijd op het lokale circuit beslist worden. Ze leggen exact hetzelfde parcours af als de mannen doen, maar één ronde minder. De vrouwen leggen in totaal 141km af over 24 hellingen.

 

Vorig seizoen won de Amerikaanse Ruth Winder na een sprint tegen Demi Vollering. De Nederlandse stak haar armen in de lucht, maar na het bekijken van de finishfoto werd duidelijk dat de zege voor Winder was.

 

De twee sterkste blokken aan de start zijn ongetwijfeld Trek (Elisa Balsamo en Elisa Longo Borghini) en SD Worx (Demi Vollering). Belgisch kampioene Lotte Kopecky is er niet bij.

 

Mis hier geen pedaalslag van de Brabantse Pijl voor vrouwen.