Ga naar de inhoud

Italiaanse voetbalbobo's riskeren maandenlange schorsing in fraudezaak rond transfers

Juventus-baas Andrea Agnelli moet een schorsing van een jaar vrezen wegens vermeende fraude bij spelerstransfers. Voor Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis dreigt een schorsing van ruim elf maanden.

Elf clubs, waaronder vijf uit de Serie A, verschijnen sinds dinsdagochtend voor de disciplinaire instanties van het Italiaanse sportgerecht omdat zij volgens de Italiaanse voetbalbond (FIGC) "meerwaarden en transferrechten hebben geboekt voor hogere dan de toegestane waarden", aldus de FIGC. 

 

De betrokken clubs riskeren in de eerste plaats een boete. De ongeveer 60 bestuurders en vertegenwoordigers die persoonlijk voor de rechter werden gedaagd, kunnen echter sancties opgelegd krijgen die gaan tot een schorsing.

 

Bij de opening van het proces achter gesloten deuren verzocht de procureur om een schorsing voor een tiental Juventus-bestuurders, die bij deze zaak betrokken zijn. 

 

De procureur vroeg onder meer een schorsing van een jaar voor voorzitter Agnelli, van zestien maanden en tien dagen voor voormalig sportief directeur Fabio Paratici (nu bij Tottenham), en van acht maanden voor vicevoorzitter Pavel Nedved. Tegen Juventus werd ook een boete van 800.000 euro geëist.

 

Voor Napoli-preses De Laurentiis dreigt een schorsing van elf maanden en vijf dagen. De Napolitaanse club, waartegen ook een boete van 392.000 euro is geëist, wordt volgens mediabronnen vervolgd voor de transfer van de Nigeriaan Victor Osimhen (ex-Charleroi) van Lille in 2020.