Ga naar de inhoud

Wat liep er mis bij de finish van Amstel Gold Race? "De aankomstrechter was te enthousiast"

Op de fotofinish is te zien hoe Kwiatkowski als eerste over de streep kwam.

Het was een pijnlijk moment gisteren op de Amstel Gold Race toen Benoît Cosnefroy van zijn roze wolk werd gehaald door de wedstrijdjury. Niet hij, maar Michal Kwiatkowski was als eerste over de meet gereden. Hoe kon dit gebeuren?

"De schuld ligt bij een zekere Armand van Mulken", vertelt Maarten Vangramberen op Studio Brussel."Hij was gisteren de aankomstrechter. Het enige dat de man moest doen, was de aankomstlijn in de gaten houden."

 

Het was een sprint zoals we die vorig jaar ook hadden gezien. De nagelbijter tussen Benoît Cosnefroy en Michal Kwiatkowski had veel weg van het duel tussen Van Aert en Pidcock vorig jaar. 

 

De twee renners kwamen nagenoeg gelijktijdig over de streep, maar al snel werd Benoît Cosnefroy uitgeroepen tot winnaar. 

 

Maar toen de fotofinish even later verscheen, bleek dat het niet Cosnefroy, maar Kwiatkowski was die als eerste over de finish reed.

 

"Armand was iets te enthousiast en dacht dat hij duidelijk de winnaar had gezien. Hij gaf de verkeerde naam door aan de jury", vertelt Vangramberen. 

Het menselijk oog en de computer zijn toch een wereld van verschil.

Aankomstrechter Armand Van Mulken

De man in kwestie gaf na de race al snel zijn eigen fout toe. Hij had zich gebaseerd op de transponders, maar die zaten niet op de juiste plek op de fiets.

"Het was een verschrikkelijke nagelbijter", bevestigde Van Mulken aan de NOS. "Ik dacht dat ik het goed had gezien, maar ik was te snel en had de fotofinish moeten afwachten. Het menselijk oog en de computer zijn toch een wereld van verschil."

 

"Iedereen wil zo snel mogelijk de uitslag en ik heb me waarschijnlijk wat gehaast daardoor. Uiteindelijk ben ik blij dat de juiste mensen zijn gehuldigd voor hun prestatie."

 

"Het was al geleden van 2013 dat Armand nog eens aankomstrechter mocht zijn bij de Amstel Gold Race", aldus Vangramberen. "Ik heb eigenlijk wel te doen met de man, maar ik vermoed dat dit zijn laatste koers was als aankomstrechter."

Jouw ploeg mee aan de start?
Doe mee met de wielermanager 2022!
0
dagen
1
uur
0
minuten
0
seconden
Stel op tijd jouw ploeg samen en word dé Wielermanager van 2022!
Stel je ploeg samen