Ga naar de inhoud

Vandenbempt: "Wat een soep! Stel je voor dat we zonder stand aan play-offs beginnen"

Peter Vandenbempt heeft twijfels na de slotspeeldag.

Anderlecht naar de Champions' Play-off, AA Gent naar de Europe Play-off. Dat is de sportieve conclusie na de slotspeeldag, maar het zijn toch vooral de rellen van Beerschot-supporters bij Union die blijven hangen. Analist Peter Vandenbempt ziet geen gemakkelijke oplossing voor de gestaakte wedstrijd. "We zitten met een competitiestand die niet af is."

De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Anderlecht blijft wisselvallig, maar staat wel verdiend in de top 4
  • Voor AA Gent is de buitenspelfase tegen Cercle Brugge extra zuur
  • Beerschot heeft zich van zijn lelijkste kant laten zien, op het veld en ernaast
  • Wat nu na Union-Beerschot? Een forfaitzege of nog 7 minuten spelen?
  • Er is haast bij een oplossing, want stel je voor dat de play-offs beginnen zonder stand

"Als het niet goed draait bij Anderlecht, zakt het door een ondergrens"

Anderlecht heeft de Champions' Play-off gehaald met een zege tegen Kortrijk, maar het ging veel te moeilijk. Veel moeilijker dan zou mogen voor een ploeg die een week geleden nog maar zo goed was.

 

Er zijn natuurlijk wel een paar excuses: het was een heel slecht veld, een messcherpe tegenstander en - anders dan ze vooraf gezegd hadden - was er veel druk. Kijk maar naar de ontlading achteraf.

 

Maar dan nog werd in Kortrijk eens aangetoond wat te vaak het probleem was voor Anderlecht dit seizoen. Als het niet goed draait, zakt het door een ondergrens. Het grote verschil tussen echt goed en echt slecht zou zo laat op het seizoen toch niet meer mogen.

 

Als Kortrijk in de eerste helft wat beter afwerkt of Van Crombrugge is niet op zijn hoge niveau, dan zit Anderlecht één week voor die bekerfinale met een gigantische kater.

 

Het was toch opvallend hoe slordig Anderlecht was aan de bal in die eerste helft, hoe kwetsbaar bij zowat elke diepe bal.

Wees er maar zeker van dat Anderlecht met ambitie aan de play-offs begint, met het oog op de Champions League.

Peter Vandenbempt

Maar Anderlecht heeft het wel gehaald en dat is zeer verdiend voor alle duidelijkheid. De spelers en de coach hebben een grote evolutie doorgemaakt. Kijk maar naar de cijfers: meer punten, meer doelpunten gemaakt, meer matchen gewonnen...

 

En het is zeker ook te zien in de kwaliteit van het voetbal en de variëteit in het spel. Dus chapeau. 

 

Wees er maar zeker van dat Anderlecht met ambitie aan de play-offs begint, met het oog op de Champions League ook wel een beetje, denk ik. Het wil minstens de tweede plek.

 

Beter doen dan vorig jaar is ook nu de ambitie in de top vier. Vorig seizoen hebben ze vaak wel goede wedstrijden gespeeld, maar niet één keer gewonnen in die play-offs, dus daar is wel nog veel ruimte voor verbetering.

"Manier waarop is extra zuur voor AA Gent"

AA Gent klopte Leuven met 5-0, maar is wel veroordeeld tot de Europe Play-off. Dat is zuur, omdat Gent op basis van de kwaliteiten die het heeft in zijn spelerskern en het geleverde spel altijd een aanwinst zou zijn in de top vier. Play-off I zal spelers als Tissoudali en Odjidja missen. 

 

En het is toch vooral zuur door de manier waarop het een week geleden is gelopen. Die totaal onaanvaardbare, hallucinante situatie waarbij de wedstrijd tegen Cercle Brugge begint met een camera, die toch cruciaal is voor de beoordeling van buitenspelsituaties door de VAR, die niet bemand is.

 

Cercle Brugge scoort dan vanuit buitenspel, daar word je toch onwel van en niet alleen als supporter van AA Gent. 

 

En het is onbegrijpelijk dat niet één verantwoordelijke van de organisatie van een profvoetbalwedstrijd in deze cruciale fase van de competitie - waar voor de clubs miljoenen op het spel staan - zegt "hola, dat kan niet, heeft iedereen wel zijn positie ingenomen?".

AA Gent heeft het zelf vergooid door al die gemiste kansen, maar het is toch een pijnlijke manier.

Peter Vandenbempt

Ze mogen nu onder elkaar uitmaken wie de hoofdschuldige is. Maar er zou geen sluitende overeenkomst zijn tussen de tv-partner die de captatie verzorgt en de verantwoordelijke voor de VAR dat er te allen tijde beroep kan worden gedaan op de beelden. Als dat klopt, dan is dat niet professioneel. Dan is dat een onvergeeflijke, zware fout.


Ik vraag me dan ook af: hoe vaak is dat eigenlijk al gebeurd zonder dat we het wisten? Ik neem aan dat het intussen is opgelost, zodat het nooit meer gebeurt met het oog op de play-offs.


En ik weet wel: AA Gent heeft het zelf vergooid - dat heeft Vanhaezebrouck zelf ook gezegd - door al die gemiste kansen en het gebrek aan efficiëntie. Maar het is toch een pijnlijke manier, omdat het nog had gekund.

"Beerschot heeft zich van zijn lelijkste kant laten zien"

Helaas werd het voetbal op de slotdag alweer ontsierd door incidenten. De match tussen Union en Beerschot werd bij een 0-0-tussenstand stopgezet, omdat supporters van Beerschot voor zware incidenten zorgden.

 

Dat is onvoorstelbaar eigenlijk. Uitgerekend in het stadion van Union, waar voetbal nog voor de volle 100 procent zijn familiale karakter en zijn ongedwongen gemoedelijkheid heeft behouden. 

 

Dat daar dan onverlaten van Beerschot de hooligan gaan uithangen - alweer - is tragisch voor het voetbal en voor de club. Beerschot werd een jaar geleden nog omarmd door het Belgisch voetbal bij zijn rentree als een fris geluid, een spektakelploeg.

 

Maar dit jaar hebben ze zich van hun lelijkste kant laten zien, op het veld en nog meer ernaast. In een statement heeft de club al fors en goed gereageerd, maar het moet verder gaan: die supporters mogen er nooit meer in.

Zomaar drie punten geven aan Union is sportief niet correct tegenover de concurrenten in de Champions' Play-off. 

Peter Vandenbempt

De vraag is nu: wat nu? We zitten met een competitiestand die niet af is. Het was 0-0 met nog 7 minuten en wat toegevoegde tijd te spelen. 

 

Union-coach Felice Mazzu verwees naar Standard-Charleroi, een match die ook gestaakt werd na rellen met Standard-supporters en waarna Charleroi een fortfaitoverwinning kreeg. Maar dat gaat niet helemaal op, want daar stond het ook al 0-3 voor Charleroi. Die wedstrijd zouden ze sowieso hebben gewonnen.

 

En zomaar drie punten geven aan Union, dus twee punten extra en één punt na de halvering in de play-offs, is sportief niet correct tegenover de concurrenten in de Champions' Play-off. 

 

In het weekend terugkomen om die 7 minuten nog te spelen, is dan weer in het nadeel van Union. Dat zijn toch niet dezelfde 7 minuten als op het einde van de wedstrijd, waar je in de flow zit. 

"Wat een soep en wat een gedoe"

De concurrentie zal zich ook afvragen: is de procedure goed gevolgd? Het lijkt van niet, maar er wordt nu gezegd dat het een beslissing was van de politie. Ik herinner me nog de derby van 2,5 jaar geleden tussen STVV en Genk: daar stond het eerst 0-3 voor Genk en daarna werd het 3-3. Die match werd stilgelegd op politiebevel na rellen. Of dat werd toch gezegd.


Maar bij de zittingen voor de Geschillencommissie ontkende de politie dat en bleek de procedure niet gevolgd door de scheidsrechter en de match delegate. De wedstrijd kon dus op basis van het reglement niet herspeeld worden, dus de uitslag werd behouden.


Als dat hier het geval is, dan is dat niet correct tegenover Union. Wat een soep alweer, wat een gedoe alweer. Ik ben benieuwd hoe we daar weer uit zullen raken. Er is haast bij, want stel je voor dat we aan de play-offs beginnen zonder stand. Dat zou nog eens iets zijn voor het Belgische voetbal. 

Peter Vandenbempt