Ga naar de inhoud

Nieuw snufje voor Roubaix: UCI keurt systeem goed om bandendruk al rijdend aan te passen

De Internationale Wielerunie UCI heeft het licht op groen gezet voor een systeem waarbij de bandendruk tijdens de koers aangepast kan worden. Vooral voor wedstrijden als Parijs-Roubaix zou dit een game changer kunnen zijn.

Matej Mohoric won Milaan-Sanremo dankzij zijn "dropper" (waardoor hij zijn zadel kon laten zakken), de winnaar van Parijs-Roubaix komend weekend zal mogelijk zijn Scope Atmoz mogen danken.

 

Scope ontwierp een systeem waarbij een soort pompje rond de naaf de banden kan legen of vullen met lucht. Zo kan onder elke omstandigheid de ideale bandenddruk (die je kunt aflezen op je computertje) ingesteld worden.

 

Vooral voor koersen als Parijs-Roubaix is dit systeem handig. Op de kasseien heb je immers liefst een lagere druk dan op het asfalt. Volgens ontwikkelaar Scope zou dat tot 30 Watt verschil kunnen maken.

 

De UCI heeft het systeem bestudeerd en beslist dat er geen reden is om het niet goed te keuren. Erg goedkoop is het voorlopig nog niet (3.300 euro), maar het zou straks misschien wel het verschil kunnen maken tussen winst en verlies.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.