Ga naar de inhoud

CEO Pro League wil vanaf volgend seizoen amokmakers strenger straffen: "De rotte appels moeten uit de kist"

Wat een hoogdag voor het Belgische voetbal had moeten worden, is door de rellen in Union-Beerschot toch weer uitgemond in een zwarte bladzijde. Lorin Parys, de nieuwe CEO van de Pro League, wil dit nieuwe incident aangrijpen om een strenger veiligheidsplan door te voeren.

Op basis van het reglement besliste de Pro League vandaag al om Beerschot een boete van 50.000 euro op te leggen. Voor de sportieve gevolgen zullen we nog wat geduld moeten hebben, al hoopt CEO Lorin Parys op een snelle afwikkeling.

 

"Ik ben ervan overtuigd dat de bondsautoriteiten heel snel zullen handelen met het oog op de sportieve kalender. De clubs zelf hebben ook alle belang bij een snelle beslissing."

 

"In principe krijgt het bondsparket 7 dagen en hebben daarna de andere partijen ook nog 7 dagen tot de hoorzitting. Daar valt dan de beslissing en vervolgens is er weer een termijn om in beroep te gaan."

 

"Je ziet dat we op die manier de start van de play-offs niet zullen halen, als iedereen die termijnen ten volle gebruikt. Daarom proberen we die zoveel mogelijk in te korten. Ik heb al contact gehad met de clubs en die willen ook zo snel mogelijk een uitspraak."

Je ziet dat we de start van de play-offs niet zullen halen als iedereen de termijnen ten volle gebruikt.

Lorin Parys (CEO Pro League)

"In ieders belang op de rotte appels uit de kist te halen"

Een van de kerntaken van Lorin Parys is om het Belgische voetbal zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dan kun je dit soort incidenten natuurlijk missen als kiespijn. "We willen het voetbal doen groeien, dat families ernaar kijken op tv en zeggen: daar willen we ook eens naartoe."

 

"Ik zie hier vooral een opportuniteit in om met echte oplossingen voor het probleem van het hooliganisme te komen: strengere sancties, overleg met supporters en de stadions veiliger maken."

 

Voor die strengere sancties zal Parys binnenkort samenzitten met Annelies Verlinden, de minister van Binnenlandse Zaken. "We hebben afgesproken dat we zullen werken aan een verstrengd veiligheidsplan dat vanaf het volgende seizoen zal ingaan en dat ons toelaat om de mensen die dit doen strenger te straffen."

 

"Ook bij de clubs is er grote bereidheid om dit probleem aan te pakken, omdat zij ook zien dat dit de groei van ons voetbal belemmert. Het is in het belang van iedereen om de rotte appels uit de kist te halen, zodat voetbal een echt familiefeest kan zijn."

Voetbalcel: "Wachten op pv van de politie"

De straffen worden uitgesproken door de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken. "Maar wij moeten wachten op het proces-verbaal van de politie", klinkt het daar. "Als we van hen iets binnenkrijgen, starten wij een procedure op."

 

"Als de feiten bewezen zijn, kunnen er boetes opgelegd worden van 250 tot 5.000 euro en/of een stadionverbod van 3 maanden tot 5 jaar."

 

"Bij heel ernstige feiten, zoals met de vuurpijlgooier in de Antwerpse derby, wordt het dossier doorgestuurd naar het parket, omdat er dan sprake is van een inbreuk op de strafwetgeving."