Ga naar de inhoud

Geen podium voor Bashir Abdi in marathon van Rotterdam, boezemvriend Nageeye triomfeert

Abdi Nageeye won in een Nederlands record.

Bashir Abdi heeft zijn huzarenstukje van vorig jaar niet kunnen overdoen in de marathon van Rotterdam. Onze landgenoot kwam als 4e binnen en zag hoe zijn maatje Abdi Nageeye het Nederlandse record aan diggelen liep.

Een half jaar geleden verpulverde Bashir Abdi in Rotterdam het Europees record op de marathon.

 

Vandaag kwam onze landgenoot, die geen superchrono in gedachten had, niet in de buurt van zijn eigen record (dat 2u03'36" bedraagt).

 

Abdi hield zich lange tijd schuil in een elitegroepje samen met zijn boezemvriend Abdi Nageeye, die hem op de Spelen in Tokio meehielp aan de bronzen medaille.

 

Na 33 km scheurde de kopgroep in tweeën. Beide Abdi's dreigden de slag te missen, maar Bashir had nog genoeg in de tank om de kloof te overbruggen. Nageeye volgde het voorbeeld van zijn maatje.

 

3 km leek het vat van Bashir Abdi dan toch stilaan af. Hij liet een gaatje, maar kwam weer aanpikken. Enkele hectometers verderop verloor Abdi dan toch definitief contact.

Abdi vliegt winnaar Nageeye in de armen

Nageeye had wel een topdag en ging zij-aan-zij de eindsprint in met de Ethiopiër Leul Gebresilase. Met een ultieme versnelling maakte Nageeye (2u04'56") het af voor het thuispubliek.

 

Goed voor een ferme verbetering van zijn eigen Nederlandse record (2u06'17"). Nageeye is bovendien de eerste Nederlandse winnaar van de marathon van Rotterdam.

 

Abdi kwam als 4e over de streep in 2u05'23" en vloog zijn maatje Nageeye in de  armen.

Het moment waarop Abdi definitief moest lossen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Astrid Verhoeven plaatst zich voor EK met persoonlijk record

Bij de vrouwen zette Astrid Verhoeveneen knappe prestatie neer. Haar persoonlijk record stond op 2u34'30", maar deed ze vandaag een flinke hap af.

 

Verhoeven kwam als 9e over de streep in een tijd van 2u31'39". Meteen ook voldoende voor een ticket voor het EK in München van komende zomer.

Voor het WK in Eugene in juli schoot ze tekort. Daarvoor is een tijd van 2u29'30" nodig.

 

De winst bij de vrouwen in Rotterdam ging naar de Ethiopische Haven Hailu in 2u22'01". De Nederlandse Nienke Brinkman was 2e in een nationaal record van 2u22'51". De Kazachse Zhanna Turi Mamazhanova vervolledigde het podium.