Ga naar de inhoud

Nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler trekt droomjaar door met zege in Masters

Scottie Scheffler mag pronken met de trofee in het beroemde groene jasje.

Er is geen betere golfer op dit moment dan Scottie Scheffler. De Amerikaan won nu ook de Masters in Augusta (de eerste major van 2022) en bevestigt zo zijn status van nummer 1 van de wereld. Tiger Woods zakte helemaal weg in het weekend en onze landgenoot Thomas Pieters haalde vrijdag de cut niet.

Scottie Scheffler won in februari van dit jaar zijn eerste toernooi op de Amerikaanse PGA Tour en keek sindsdien niet meer om. Na zijn overwinning twee weken geleden op het WK matchplay werd hij de nummer 1 van de wereld en die status zette hij helemaal in de verf op de Masters, zijn 4e zege in 6 toernooien.

 

Scheffler begon aan zijn slotronde met een voorsprong van 3 slagen, maar 2 birdies van Cameron Smith maakten het meteen spannend. Scheffler antwoordde met een chip-in birdie op hole 3 en ook de opmars van Rory McIlroy kon Scheffler niet verontrusten.

 

Met birdies op 14 en 15 zorgde hij dat het niet meer echt spannend zou worden, al was het putten op de laatste hole even een klus. Na twee missers was het toch raak, de double-bogey kon hem niet meer deren.

 

Scheffler kan een recordpremie 2,7 miljoen dollar, omgerekend bijna 2,5 miljoen euro, bijschrijven. Hij mocht natuurlijk het beroemde groene jasje aantrekken en mag nu elk jaar deelnemen aan de Masters. In zijn laatste 6 toernooien verdiende Scheffler bijna 9 miljoen dollar.

Woods zakt weg in het weekend, Pieters mist cut

Tiger Woods sloot zijn 24ste deelname af op de 47e plaats. De vijfvoudige winnaar van de Masters kende net als zaterdag een teleurstellende dag van 78 slagen, zes boven het baangemiddelde.

 

Met 301 slagen had hij er over vier dagen 23 meer nodig dan winnaar Scheffler. Woods maakte in de Masters zijn verrassende rentree na zijn zware auto-ongeluk van veertien maanden geleden.


Voor Thomas Pieters eindigde het toernooi al op vrijdag. Onze landgenoot, die in 2017 de Masters afsloot als 4e, vond nooit het goeie ritme in Augusta en haalde na rondjes in 79 en 80 de cut niet.

Eindstand
    score R1 R2 R3 R4
1. Scottie Scheffler (VS) -10 69 67 71 71
2. Rory McIlroy (NIe) -7 73 73 71 64
3. Cameron Smith (Aus) -5 68 74 68 73
  Lowry Shane (Ier) -5 73 68 73 69
5. Collin Morikawa (VS) -4 73 70 74 67
47. Tiger Woods (VS) +13 71 74 78 78
86. Thomas Pieters out 79 80 --- ---

Masters in Augusta

 1. 11-04-2022.
 2. 09 uur 33.
 3. 09 uur 32. Woods zinkt weg op dag 3. Het is niet de dag geworden van Tiger Woods. De vijfvoudige Masters-kampioen sloeg onder meer 2 dubbele bogeys, goed voor zijn slechtste rondje ooit op de Masters: 6 boven par. De golflegende zinkt daardoor uit de top 40. Zijn landgenoot Scottie Scheffler zit op rozen voor een eerste triomfboog in een major. De Amerikaan noteerde een rondje van 1 onder par. De grootste concurrentie krijgt hij uit Australische hoek: Cameron Smith staat 2e met 3 slagen achterstand. Ook hij won nog nooit een major. Voor Thomas Pieters zat de Masters er al op. .
 4. 10-04-2022.
 5. 08 uur 32. Nummer 1 Scheffler ruikt het groene jasje, Tiger Woods in de subtop. Met een rondje van 5 onder par heeft Scottie Scheffler een reusachtige voorsprong uitgebouwd voor het slotweekend. De nummer 1 van de wereld begon minder goed, met 2 bogeys in zijn eerste 3 holes, maar met een reeks birdies zette hij dat nadien nog glorieus recht. Met 5 slagen voorsprong op de nummers 2 heeft Scheffler de grootste voorsprong op de Masters na 2 rondjes. De vorige 5 keer dat iemand zo'n grote voorsprong had, ging het maar 1 keer mis, in 1936. Voor Tiger Woods wordt het moeilijk om nog mee te doen om een 6e eindzege op de Masters. Met een rondje van 74 slagen deed hij het nog wel behoorlijk, zeker gezien zijn voorgeschiedenis, maar hij staat nu wel boven par in het klassement. Er staan na 2 dagen overigens maar 15 golfers onder par. .
 6. 08 uur 24. Thomas Pieters haalt de cut niet. Geen goeie Masters voor Thomas Pieters die ook in zijn tweede rondje nooit in zijn sas was. Pieters stapelde op de uitdagende course van Augusta opnieuw de bogeys op, met zelfs een double bogey. Met een rondje +8 deed hij uiteindelijk nog een slag slechter dan gisteren. Met +15 eindigt hij zo op de 86e plaats, niet genoeg om zich te plaatsen voor het slotweekend. Pieters is overigens in goed gezelschap, want ook grote namen als Jordan Spieth, Brooks Koepka, Xander Schauffele, Justin Rose, Bryson DeChambeau en Louis Oosthuizen haalden de cut niet. .
 7. 09-04-2022.
 8. 06 uur 20. 24-jarige staat aan de leiding. Aan de leiding staat de nog maar 24-jarige Zuid-Koreaan Im Sung-jae. De runner-up van 2020 had voor zijn openingsronde een slag minder nodig dan de Australiër Cameron Smith, die drie weken terug het Players Championship op zijn erelijst bijschreef. De derde plaats op twee slagen van de leider wordt gedeeld door de Chileen Joaquin Niemann, de Engelsman Danny Willett, die zich in 2016 de beste toonde, de Amerikaan Dustin Johnson, de 2020-kampioen en zijn landgenoot Scottie Scheffler, de nummer een van de wereld. .
 9. 06 uur 15. Thomas Pieters kent een moeilijke start in Augusta. Met een openingsronde van 79 slagen heeft Thomas Pieters niet meteen de verhoopte start genomen op de Masters. Pieters, die aan zijn derde Masters-deelname toe is, zag een aantal putts net niet in de cup verdwijnen. Op de holes elf en twaalf ging het ook fout waarna hij twee birdies in de cup zag verdwijnen. Op de laatste vier holes moest de nummer 33 op de wereldgolfranglijst nog twee bogeys en een dubbele bogey incasseren, wat hem niet verder bracht dan een ronde van 79 slagen, zeven over par en een gedeelde 84e plaats. Pieters zal in zijn tweede ronde sterk voor de dag moeten komen om zich te plaatsen voor de finaleronden. .
 10. 08-04-2022.
 11. 22 uur 26. Bemoedigende start voor Tiger Woods. Tiger Woods heeft zijn eerste officiële rondje in meer dan een jaar meteen onder par afgewerkt. Voor de ogen van vele duizenden golffans toonde Woods zich misschien wat roestig, maar hij bewees ook weinig van zijn talent ingeboet te hebben. Op de 6e hole tikte Woods zijn eerste birdie van het toernooi binnen, om 2 holes later daar zijn eerste bogey (+1) aan toe te voegen. Op de 13e en 14e herhaalde hij de birdie-bogey-combinatie, waardoor hij afstevende op een par-score voor de dag. Maar op de 16e hole, de Redbud, kon hij het water vermijden en toch nog een 3e birdie voor de dag meepikken, goed voor een rondje van 71 slagen, ofwel -1. .
 12. Een massa volk moedigde Tiger Woods aan. 22 uur 24.
 13. 07-04-2022.
 14. 09 uur 20. Thomas Pieters mag in Augusta zijn eerste ronden afwerken in het gezelschap van Harold Varner III en Sergio Garcia. De Spanjaard won in 2017 de Masters, zijn enige zege in een major. .