Ga naar de inhoud

Nederlandse bond bevestigt: "Ronald Koeman keert terug na WK"

Ronald Koeman was tussen 2018 en 2020 al coach van Nederland, maar kon niet aan de lokroep weerstaan van Barcelona.

Het is nu ook officieel. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft het krantenbericht van gisteravond in De Telegraaf bevestigd: Ronald Koeman keert op 1 januari 2023 terug als bondscoach van Nederland. Koeman (59) zal Louis van Gaal (70) opvolgen, die na de Wereldbeker in Qatar afscheid neemt.

Van Gaal maakte vorig jaar al bekend dat het WK 2022 zijn laatste kunststukje wordt als Oranje-coach. Eerder deze week maakte hij trouwens wereldkundig dat hij aan een agressieve vorm van prostaatkanker lijdt. Van Gaal adviseerde zelf Koeman bij de bond.

Koeman was van 2018 tot 2020 al eens coach van Nederland, de derde van het WK 2014. Na 2 gemiste eindtoernooien (Euro 2016 en Wereldbeker 2018) loodste de ex-speler van Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord het trotse Oranje naar Euro 2020. Hij speelde ook de finale van de Nations League (verlies tegen Portugal).

Euro 2020, dat met een jaar werd uitgesteld door corona, maakte hij niet mee. Hij koos in de zomer van 2020 voor grote clubliefde Barcelona, maar dat avontuur liep faliekant af. Hij kwam er op een moeilijk moment, moest vernieuwen en haalde na een moeilijk seizoen toch nog de Copa del Rey.

Dit seizoen moest hij afrekenen met het vertrek van Lionel Messi, met een vertimmerd en verjongd Barça vielen de resultaten tegen en moest Koeman in oktober ophoepelen. Bij Nederland kan hij nu zijn goede werk van enkele jaren geleden verderzetten.

Koeman: "Ik kijk uit naar nieuwe samenwerking"

Koeman tekent een contract tot na het WK 2026, dat in Canada, Mexico en de Verenigde Staten plaatsvindt.

"Ik kijk uit naar de nieuwe samenwerking", zei Koeman in een eerste reactie. "Een kleine 1,5 jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlandse elftal vertrokken."

"Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij."

De klik met de internationals was goed

Ronald Koeman
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.