Ga naar de inhoud

Boris Johnson: "Transvrouwen zouden niet mogen deelnemen in wedstrijden voor vrouwen"

Boris Johnson

"Biologische mannen zouden niet mogen meedoen aan sportwedstrijden voor vrouwen." Dat is de mening van Brits premier Boris Johnson. Het is de zoveelste toevoeging aan een oplaaiend debat rond gender in sport.

Als het van Boris Johnson afhangt, mogen transvrouwen niet deelnemen aan sportevenementen bedoeld voor vrouwen. 

 

"Het is misschien controversieel, maar ik vind niet dat biologische mannen hun plek hebben binnen competities voor vrouwen", aldus de Britse premier.

 

"Dat wil niet zeggen dat ik geen sympathie heb voor transpersonen", benadrukt Johnson. "Het is enorm belangrijk dat mensen die een transitie willen ondergaan, worden gesteund." 

 

De discussie rond transpersonen in de sportwereld laaide vanwege recente gebeurtenissen weer fel op.

 

Zo besliste de Internationale Wielerunie UCI onlangs dat de Britse wielrenster Emily Bridges niet mocht deelnemen aan de Britse baankampioenschappen, omdat ze een transpersoon is. 

 

Ook in de VS kreeg de discussie veel aandacht nadat zwemster Lia Thomas de eerste transkampioene werd bij de Universitaire Kampioenschappen.

 

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet in november al weten dat geen enkele atleet mag worden uitgesloten op basis van een vermoedelijk voordeel ten gevolge van gender.