Wereldbeker wakeboarding in Knokke-Heist haalt wereldtop naar België: stunten en bibberen op het water

 ma 4 april 2022 16:36

Afgelopen weekend hebben ze in Knokke-Heist de eerste Wereldbeker wakeboarden georganiseerd sinds corona. Sportweekend bibberde mee in de koude aan het Lakeside Paradise.

Wakeboarden is in 1985 ontstaan in de Verenigde Staten, waar een ervaren surfer, Tony Finn, het concept ontwikkelde. Hij gebruikte een mini-surfplank waar je met beide voeten aan vasthangt, om dan aan een kabel voortgetrokken te worden.

 

Het is een zeer technische sport waar je in anderhalve minuut alles uit de kast moet halen. Door deze ontwikkelde snelheid spreekt het vooral een jong publiek aan. De deelnemers scheuren voort over het water om zoveel mogelijk punten te behalen. Hoe moeilijker de tricks, hoe meer punten ze van de jury vergaren. 

 

De omstandigheden in Knokke-Heist waren verre van ideaal. Met de ijskoude temperaturen en de striemende wind die ongenadig blies over de vroegere Put van de Cloedt in Knokke-Heist. Voor Europees kampioen Max Milde was het flink schrikken, hij was net overgevlogen vanuit het warme Turkije. 

 

Ook de Belgische kampioenen Louis Eggerickx en Pauline Appelmans, die de jongste jaren fantastisch uit de verf komen streden mee. De jonge wakeboarders kwamen recht van het hete Egypte naar de Belgische vrieskou.

 

“Deze winter ben ik naar El Gouna in Egypte geweest om mij optimaal voor te bereiden”, vertelt Eggerickx, die nog herstelt van een schouderblessure, al gaat het volgens hem “de goede kant uit”.

Duitsland is het mekka van het wakeboarden

Lakeside Paradise in Knokke-Heist behoort tot de top 10 plaatsen voor te wakeboarden ter wereld. Duitsland is het mekka van het wakeboarden. Niet toevallig komt de Europese kampioen Max Milde uit dat land.

 

“Bij ons wordt er meer geïnvesteerd", zegt Milde. "We hebben zo’n 80 kabelbanen. Dat zijn er al flink wat. We zijn dus ook met meer wakeboarders."

 

België behoort vlak Duitsland tot de subtop. Op het EK waar Milde goud nam, werd Eggerickx vierde in lastige omstandigheden.

 

Ook dit weekend werd de logica gerespecteerd. Bij de mannen trok Milde aan het langste eind en won de wereldbeker in Knokke-Heist. Belgisch kampioen Louis Eggerickx behaalde een derde plaats. Bij de vrouwen veroverde Appelmans een zilveren medaille.

Lees ook: