Uw gids voor de Scheldeprijs: parcours, deelnemers en livestream

De Ronde van Vlaanderen van afgelopen zondag was de apotheose van het Vlaamse wielervoorjaar, maar er staan nog afspraken op de kalender. Woensdag 6 april wordt de 110e editie van de Scheldeprijs georganiseerd. Lees hier alle praktische informatie.

Zo was het vorig jaar:

De Scheldeprijs en waaiers gaan hand in hand en dat was ook vorig jaar het geval. Na veel vijven en zessen onstond een kopgroep van 30 renners.

 

Zonder Tim Merlier en Alexander Kristoff, uitgeschakeld na een val, namen zij de lokale ronden voor hun rekening.

 

Alpecin-Fenix had met Jasper Philipsen een wisselkopman, Deceuninck-Quick Step beschikte over Sam Bennett én Mark Cavendish.

 

De blauwe bende leek iets te veel op twee paarden te wedden, Philipsen was met zijn eerste klassieke zege de lachende derde.

Scheldeprijs klassement

Het parcours:

Terneuzen vormt weer het startdecor voor de tocht van net geen 199 kilometer die eindigt in Schoten.

 

Na het startschot om 12.45 u kan het peloton spelen met de wind in Zeeland. Tussen Terneuzen en Schoten liggen geen hellingen, maar de (zij)wind kan in de Zeeuwse polders het wedstrijdverhaal dus bepalen.

 

In aankomstplaats Schoten haspelt het peloton nog 3 keer de lokale lus van 17,2 kilometer af. Daarin ligt ook het traditionele kasseiniemendalletje van de Broekstraat.

 

De hectische finish in de Churchilllaan heeft in het verleden al vaak brokken gemaakt. De laatste rechte lijn is door een ommetje ingekort tot 800 meter. Tussen 17.07 u en 17.30 u weten we wie op de erelijst komt.

 

De vrouwen rijden woensdag hun 2e editie. De start en finish liggen in Schoten. Rond 14.55 u moeten we de opvolgster van Lorena Wiebes kennen. 

Deelnemerslijst:

De Scheldeprijs behoort niet tot de WorldTour, waardoor het "officieuze WK voor sprinters" lang niet altijd meer de snelste mannen uit het peloton naar Schoten lokt. 

 

Titelverdediger Jasper Philipsen is aanwezig, al moet hij eerst wel nog afrekenen met de concurrentie binnen zijn ploeg, en dan met name met Tim Merlier.

 

Quick Step-Alpha Vinyl heeft Mark Cavendish naar het Circuit de la Sarthe gestuurd en wil Fabio Jakobsen naar een 3e overwinning in Schoten loodsen. 

 

Bij Bora-Hansgrohe zoekt Sam Bennett nog naar zijn beste benen en die zal hij proberen te vinden op Belgische bodem. Jordi Meeus is hun plan B.

 

Lotto-Soudal hoopt dat Arnaud De Lie veel punten kan sprokkelen (Caleb Ewan start hier niet), Intermarché-Wanty-Gobert heeft meerdere pionnen (Alexander Kristoff, Barnabas Péak en Gerben Thijssen), Dylan Groenewegen (BikeExchange) en Cees Bol (DSM) zullen extra gemotiveerd zijn in deze combinatie van de lage landen.

 

Deze mannen maken het pakket compleet: Matteo Moschetti (Trek-Segafredo), Pascal Ackermann (UAE), Timothy Dupont (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB) en Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic).

 

De hoofdrolspelers van de voorbije klassiekers laten deze vliegmeeting voor sprinters schieten.

teams en deelnemers

Alpecin - Fenix
ploegopstelling
nrlandnaamgeborenlengtegewicht
1Jasper Philipsen 1.76 m69 kg
2Tim Merlier 1.85 m75 kg
3Maurice Ballerstedt 1.87 m74 kg
4Senne Leysen 1.90 m75 kg
5Edward Planckaert 1.75 m67 kg
6Guillaume Van Keirsbulck 1.91 m85 kg
7Lionel Taminiaux 1.73 m72 kg
Quick-Step - Alpha Vinyl Team
Lotto - Soudal
Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
BORA - hansgrohe
Cofidis
Team BikeExchange - Jayco
Team DSM
Trek - Segafredo
UAE Team Emirates
B&B Hotels - KTM
Bardiani - CSF - Faizanè
Bingoal - Pauwels Sauces - WB
Sport Vlaanderen - Baloise
Team Arkéa - Samsic
Team Novo Nordisk
TotalEnergies
Uno-X Pro Cycling Team
BEAT Cycling
EvoPro Racing
Minerva Cycling Team
Alpecin - Fenix
* neemt niet meer deel

Live bij Sporza:

Alle ontwikkelingen tussen Terneuzen en Schoten leest u op deze pagina. Vanaf 14.45 u zijn er rechtstreekse beelden op Eén en dan schakelen we ook onze livestream in. Op Radio 1 krijgt u flitsen van de finale.