Ga naar de inhoud

Toptalent Arnaud De Lie (20) imponeert dit voorjaar: "Levensbelangrijk voor Lotto-Soudal"

De Lie maakte zaterdag indruk in Nederlands-Limburg.

Met zijn twintig lentes en drie seizoenszeges is Arnaud De Lie zich aan het ontpoppen tot een van dé revelaties van het wielervoorjaar. Het rastalent imponeerde zaterdag opnieuw in de Volta Limburg Classic, iets wat ook de analisten in De Tribune niet ontgaan was: "Voor het Waalse wielrennen is hij een enorme troef."

"De Lie is een kerel uit één stuk, een costaud"

"Houd Arnaud De Lie in het oog. Hij is sterk, snel en slim genoeg om een finale te rijden." De woorden van Thomas De Gendt begin dit jaar op ploegstage in Alicante bleken profetisch. Enkele maanden later heeft het 20-jarige rastalent al drie zeges achter zijn naam, waaronder vorig weekend nog in Nederlands-Limburg.


Ook José De Cauwer en Wim De Coninck, maandag te gast in De Tribune, waren onder de indruk van De Lie in Limburg. "Het was echt een lastige koers, met 3.000 hoogtemeters. De Lie was mee in de ontsnapping, vocht zich een weg naar de streep en sprintte de rest uit het wiel. En hij is amper 20 jaar...", vertelt De Cauwer.


"Hij is een heel belangrijke renner voor Lotto-Soudal, voor de UCI-punten, en misschien nog belangrijker voor Wallonië. Hij won al driemaal dit seizoen. En in De Panne sprintte hij nog mee voor een top 10-plaats, nadat hij opgehouden was door een val... Het is een kerel uit één stuk, een costaud."

De Lie viert zijn zege in de GP Monseré.

De Coninck verrast: "Ik heb nog tegen De Lie gekoerst"

"Ik heb er zelf nog tegen gekoerst", verrast De Coninck niet veel later, "Vorig jaar in helse omstandigheden in de Vélomediane Criquielion in La Roche-en-Ardenne, een amateurkoers. Het waren toen beestige omstandigheden, het goot water en het was heel koud. Veel mensen hadden dan ook al vroeg opgegeven." 

 

"Van de 1.300 deelnemers was ik 500e of zo, maar de winnaar was... Arnaud De Lie. Die kwam als belofte toen meedoen. Een jongen van 78 kilo, 3.500 hoogtemeters, en hij kwam alleen binnen. Dat getuigde van lef en zelfvertrouwen om zomaar even te komen meedoen tegen mannen die zich er specifiek op voorbereiden."


"Hij kan meer dan alleen sprinten. En hij staat nog wat zwaar, er zit nog wat babyvet aan. Als hij straks in Middelkerke Belgisch kampioen wordt, kan ik nog zeggen dat ik er mee gekoerst heb", besluit De Coninck met een knipoog.

"De Lie kan de sponsoring van Lotto rechtvaardigen"

De doorbraak van De Lie is een cadeau voor Lotto-Soudal, want de ploeg heeft na enkele magere jaren zo opnieuw een echt goudhaantje in handen. "Hij is levensbelangrijk voor zijn ploeg, omdat hij de sponsoring kan rechtvaardigen", legt De Cauwer uit.

 

"Ik weet dat bij de Nationale Loterij de sponsoring gestemd moet worden door verschillende mensen en comités. Daar zitten zowel Walen als Vlamingen bij en De Lie is voor die Waalse zijde een geweldige troef."

 

"We moeten hem in alle rust zichzelf laten ontwikkelen. Maar hij is een nuchtere kerel. Hij staat met zijn beide voeten op de grond. Wij Vlamingen maken onze jongeren wielergek en nerveus, maar De Lie beseft die Vlaamse wielergekte niet. En mocht hij het wel beseffen, dan nog laat hij dat van zich afglijden."

Beluister de hele aflevering van De Tribune: